Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.05.2018 09:38:37, aktualizováno 13:58:29

Mateřské skupině české banky ČSOB promluvily do zisku události na belgickém trhu, mezikvartálně roste

Aktualizováno

Belgická bankopojišťovací skupina KBC vykázala za první čtvrtletí roku 2018 čistý zisk 556 milionů eur. To je pokles o 12 procent ze 630 milionů před rokem. Banka však překonala očekávání trhu ve výši 486 milionů eur a pokles zisku jde především na vrub jednorázovým nákladům na belgickém trhu. Bez tohoto vlivu by byl čistý zisk meziročně o 3 procenta lepší.

Čistý zisk na domácím, belgickém, trhu meziročně klesl o 28 procent, což výraznou měrou způsobilo zaúčtování platby daně za celý rok. Po vyloučení mimořádných položek čistý zisk meziročně stoupl o 3 procenta, uvedla banka.

V České republice, kde KBC vlastní skupinu ČSOB, čistý zisk klesl na 171 milionů eur ze 181 milionů před rokem, ale proti předchozímu čtvrtletí stoupl o 2 procenta díky vyššímu úrokovému výnosu.

Výsledek za 1. čtvrtletí byl ovlivněn meziročním růstem čistého úrokového výnosu, vyšším čistým výnosem z poplatků a provizí, poklesem výnosů z finančních instrumentů a nižším příspěvkem pojištění. Provozní náklady vzrostly zejména vlivem vyšších nákladů v důsledku převzetí banky UBB v Bulharsku, růstu investic do digitalizace a vyšších nákladů na zaměstnance (zejména v České republice a v Irsku). Čistý zisk za 1. čtvrtletí byl pozitivně ovlivněn čistým rozpouštěním opravných položek (zejména v Irsku).

Z pohledu ryzí provozní výkonnosti pokračoval meziroční růst objemu úvěrů (meziročně +5 %), depozit (+3 %), zatímco objem aktiv pod správou byl stabilní. Poměr nákladů k výnosům dosáhl 55 % (po rovnoměrném rozložení bankovních daní na celý rok). Kvalita úvěrového portfolia se dále zlepšila a ukazatel nákladů na úvěrové riziko dosáhl hodnoty -0,15 % (negativní hodnota znamená pozitivní dopad na výsledky) . Likvidní pozice KBC zůstává nadále velmi silná, stejně jako kapitálová přiměřenost (ukazatel CET1 ve výši 15,9 %), která je výrazně nad požadavky regulátorů.

KBC ve čtvrtek také oznámila, že zahájí 22.května program odkupu akcií, v rámci kterého plánuje do 30. září vykoupit až 2,7 milionu vlastních akcií v maximální částce 220 milionů eur.

ČSOB, dceřiná banka KBC, zveřejní své kvartální výsledky ve 14:00.

Akcie KBC Groep doprovázejí na první pohled slabé číslo, pod kterým se skrývá provozní stabilita. Po pesimistickém úvodu dnešní seance obrátily do zisku, připisují mírných 0,3 procenta.

Zdroje: Reuters, KBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688