Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.05.2018 09:48:46

Rozbřesk: Itálie v novém kabátě - přehled hlavních “třecích ploch”


Vzestup italských anti-evropských stran není pro Brusel ničím příjemným. V nejbližších kvartálech může přinést EU problém hned v několika rovinách:

Za prvé, jsou v plném varu přípravy na setkání Evropské rady v červenci, kde by mělo padnout zásadní slovo ohledně reformy eurozóny. Na tržišti vizí mezi sebou stále soupeří snahy Emmanuella Macrona o výrazně hlubší integraci eurozóny (spojené s velkým společným rozpočtem) s daleko opatrnějším přístupem Německa (usilujícího “pouze” o dokončení bankovní unie). V této situaci třetí největší země eurozóny nemá názor, a to ve chvíli, kdy jsou jasné postoje i řady zemí mimo eurozónu (Švédsko, Dánsko).

Za druhé, pokud by italské populistické strany skutečně splnily všechny své rozpočtové plány, mohlo by to Itálii podle hrubých odhadů stát 5-10 % HDP. To by u ekonomiky s dluhem přesahujícím 130 % HDP a velice pomalým nominálním růstem vyvolalo nejen negativní reakci trhů, ale i tlak Evropské komise kontrolující rozpočtovou disciplínu členů euro-klubu.

A s tím souvisí i možná třecí plocha číslo tři. Pokud by se skutečně nová italská vláda odhodlala k fiskální expanzi, může to být i oříšek pro ECB. Uvolněné rozpočtové mravy v relativně rychle rostoucí ekonomice eurozóny by měly znamenat jediné - signál rychleji otočit měnově-politickým kormidlem a zpřísnit měnové podmínky. Paradoxně právě Itálie a její dluhopisový trh by rychlejší obrat (pokud by k němu došlo) nemusela snášet nejlépe.

Nakonec ale nemusí být tak zle. Již jsme v minulosti viděli v italských politických programech mnohokrát řadu nákladných slibů, které se nakonec nerealizovaly. Pokud Itálie i v novém kabátě udrží primární rozpočtové přebytky z minulých let, zůstanou pravděpodobně italské trhy klidné…, a to i pokud bude země v nejbližších měsících brzdou reformy eurozóny.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna osciluje bez výraznějších impulsů v okolí 25,50 EUR/CZK. Dnešní HDP bude pro korunu lehce pozitivním číslem, ale nevybočí z toho, co v poslední prognóze narýsovala centrální banka. I proto nepočítáme s tím, že by koruna v nejbližší době sebrala sílu k dalším viditelnějším ziskům.

Zahraniční forex
Rally na americkém dolaru se včera zastavila a americká měna sestoupila až na týdenní minimum. Je otázkou, jestli dolaru nedošel dech, když se minulý týden vyhoupl až na čtyřměsíční maximum. Teď ale dolar podkopávají obavy z amerického rozpočtového deficitu, který by příští rok mohl nabobtnat na více než bilion dolarů. Desetileté americké výnosy se vrací zpět ke 3 % a eurodolar je kolem 1,1966 EUR/USD.

Dnešní data z Německa ukázala zpomalení růstu HDP v prvním kvartálu 2018 - mezičtvrtletně po sezonním očištění rostl o +0,3 %.

Ropa
Ropa Brent si připsala další dolar navrch a aktuálně se obchoduje nad 78 USD/barel. Včera zveřejněný report kartelu OPEC se nesl kompletně v býčím duchu. Za prvé, OPEC oznámil, že převis zásob ropy, který trh sužoval poslední tři roky, je zcela pryč. Za druhé, vyhlídky na tento rok jsou i nadále solidní, díky čemuž došlo ke zvýšení očekávaného růstu globální poptávky po ropě, celkem na 1,65 mil. barelů denně. A do třetice pak OPEC vypíchl logistické problémy amerických břidlicářů, na základě čehož prorokuje jejich omezenější expanzi.

Zatímco na prvních dvou bodech se OPEC v zásadě shodne s IEA a EIA, otázka amerických břidlic tyto organizace rozděluje. EIA totiž včera zveřejnila výhled, ve kterém čeká jen mezi květnem a červnem (!) nárůst produkce břidlicové ropy o ohromných 144 tis. barelů denně, celkem již na 7,2 mil. barelů denně. A to ještě OPEC může být rád za logistické problémy…

Akcie
Hlavní americké trhy včera zavřely v dohledu nuly. Index Dow Jones závěrem včerejšího obchodního dne část zisků ztratil, ale i tak si dokázal udržet zisk 0,29 %. Naopak index S&P 500 odevzdal v poslední obchodní fázi téměř vše a zavřel se ziskem pouze 0,10 % a obdobně skončil také technologický index Nasdaq, který zavřel silnější o 0,11 %.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688