Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  15.05.2018 09:24:39

ČEZ na valné hromadě o své transformaci nerozhodne (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ na valné hromadě transformaci firmy schvalovat nebude.

Kofola ČeskoSlovensko zveřejnila nepřesvědčivé výsledky hospodaření, AETOS navrhuje vyšší dividendu.

Evropské akcie by měly vstoupit do dnešní seance mírným poklesem.

Spojené státy zveřejní důležité maloobchodní tržby za duben. Kromě toho se dočkáme i předstihového ukazatele výrobní aktivity z okolí New Yorku a dlouhodobých kapitálových toků. Eurozóna nabídne zpřesněný údaj o HDP za Q1 a průmyslovou výrobu. Ráno byl již publikován německý HDP, který mírně zaostal za očekáváními. Důležité budou i francouzské spotřebitelské ceny.

Výsledky hospodaření zveřejní americký hobbymarket Home Depot a celá řada evropských firem. Mezi nimi najdeme například Allianz, Raiffeisenbank, RWE, Metro nebo Thyssenkrupp.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh včera při nižší obchodní aktivitě příliš velkých změn nedoznal. Index S&P 500 si polepšil o necelou jednu desetinu procenta. Dařilo se především farmaceutickým a energetickým společnostem (+0,6 %), na druhou stranu nejhorším se stal sektor realitních developerů, který přišel o 0,7 %.

Akcie v asijsko-pacifickém regionu dnes zamířily dolů. Souhrnný index MSCI odepisuje okolo půl procenta, když nejhlubší ztráty lze pozorovat v Indonésii (-1,3 %) nebo Hongkongu ( 1,1 %). Přes půl procenta se pohybují ztráty na Tchajwanu, Jižní Koreji nebo Austrálii. Zelenými ostrůvky jsou Indie (+0,9 %) nebo Malajsie (+0,3 %).

Pozornost trhů se bude soustředit na makroekonomická data. Ta by měla mírně optimističtěji vyznít v Evropě, americké maloobchodní tržby by měly zchladit očekávání silnějšího růstu. Makroekonomický obrázek by však stále měl být pozitivním faktorem pro akciové trhy v Evropě i USA.

ČEZ

Mluvčí společnosti Ladislav Kříž uvedl, že součástí programu valné hromady, která se bude konat 22. června, nebude schvalování transformace společnosti. Dle ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera není dělení ČEZ na pořadu dne.

Generální ředitel Daniel Beneš v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že se ČEZ v letošním roce nachází v bodě zlomu. Zatímco produkce elektřiny by měla být letos vyšší, firmu nečeká žádný zázračný výsledek. Ten může ale vylepšit probíhající prodej aktiv v Bulharsku. Díky situaci na trhu s elektřinou a dobíhajícím tříletým kontraktům by mělo být hospodaření společnosti v následujících letech lepší.

Nadále si myslíme, že výstavba nového jaderného bloku za stávajících podmínek není možná zejména s ohledem na dobu návratnosti investice a možným žalobám minoritních akcionářů. Aktuální vývoj cen elektřiny se do výsledků hospodaření promítne alespoň zčásti až příští rok, výraznější dopad pak očekáváme v roce 2020 a to kvůli již předem nasmlouvaným kontraktům. Dnešní zprávy hodnotíme neutrálně pro cenu akcií, ačkoliv rozhodnutí o transformaci ČEZ je spíše negativním faktorem. 

Kofola ČeskoSlovensko

Kofola zveřejnila dnes ráno výsledky hospodaření za první kvartál letošního roku. Tržby se zvýšily o 6,7 % na 1,34 mld. CZK za podpory všech segmentů kromě Polska. Ukazatel EBITDA se  zvýšil o 23,2 % na 97 mil. CZK. Čistý zisk, respektive čistá ztráta oproti loňskému prvnímu kvartálu výraznější změny nedoznala, když Kofola vykázala -68 mil. CZK. Zadlužení společnosti v relativním vyjádření čistého dluhu vůči EBITDA vzrostlo na 2,77násobek kvůli akvizici společnosti LEROS.

Tento týden se koná valná hromada společnosti. Většinový vlastník, společnost AETOS, navrhuje navýšit dividendu na 16,20 CZK na akcii oproti původnímu návrhu představenstva ve výši 13,50 CZK na akcii.

Výsledky hospodaření rozhodně nepřesvědčily a návrh na výplatu vyšší dividendy je pouhou záplatou. 

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688