Patria (Patria Finance)
Komodity  |  15.05.2018 06:33:24

Kolaps venezuelské ropy se ještě zhoršuje


Smrtící spirála je sice ohraný pojem, ale přesně sedí na popis současného venezuelského ropného průmyslu. Spotřebitelé i investoři by měli být na pozoru. Produkce národní ropné společnosti Petróleos de Venezuela rychle klesá, ale investoři se domnívají, že by tato společnost mohla na globální trhy dodávat i nadále a zachovávat tak příliv měny do země. Tyto domněnky se ale začínají hroutit.

Po té, co společnost Conoco Phillips vyhrála soudní spor ohledně znárodnění jejích aktiv za 2 miliardy dolarů v roce 2007, rozhodla se podstoupit kroky k převzetí závodů Petróleos de Venezuela v Karibiku. Už jen to Venezuelu zasáhne, protože potřebuje infrastrukturu pro skladování a zpracování ropy - mísí svou těžkou ropu s lehčími druhy, čímž usnadňuje její prodej do zahraničí. Philip Verleger, ekonom pro energetiku, odhaduje, že by tento krok mohl snížit vývoz až o 500 tisíc barelů denně z 1,4 milionů, které Venezuela produkuje. Společně s obnovenými sankcemi vůči Íránu by tento pokles mohl vytlačit ceny ropynad současnou několikaletou výši.

Tah Conoca vyburcoval i ostatní, aby si ukořistili část aktiv, která Petróleos de Venezuela drží v zahraničí, včetně tankerů i nákladu ropy. Kanadský zlatý důl Rusoro se například chystá na Citgo Holding, americkou rafinérii vlastněnou Venezuelou. Citgo je pro Venezuelu klíčovým pojítkem s americkým trhem a zároveň jedno z jejích aktiv, která nejsou chráněna v rámci jejích fyzických hranic.

Legálnost převzetí těchto aktiv je sice diskutabilní, ale nejistota se už na jejich operacích projevuje. Představitele Petróleos de Venezuela nebylo možné kontaktovat, aby se k tomu vyjádřili. Podle zprávy Reuters ale devět plavidel, která očividně mířila do závodů Petróleos de Venezuela v Karibiku, změnilo v posledních týdnech trasu do venezuelských či kubánských vod, pravděpodobně aby se vyhnulo zadržení jejich nákladu.

Petróleos de Venezuela má mnohem většího věřitele než ConocoPhillips. Čína této firmě půjčila zhruba 50 miliard dolarů. V roce 2016, kdy ceny ropy byly na asi polovině dnešních cen, se odsouhlasil odklad splátek některých půjček. Pokud by si Čína obnovení splátek vynutila, musel by jí Petróleos de Venezuela poslat asi čtvrtinu ropy, kterou produkuje. Tím by samozřejmě snížil zisky z vývozu ropy.

Poslední sliby a rostoucí pravděpodobnost vážných domácích nepokojů dusí už tak mizivé kurzové zisky, a to i bez dalšího nátlaku Číny nebo možných amerických sankcí na protest prezidentským volbám 20. května.

Produkce venezuelské ropy je na minimech za desetiletí s výjimkou nárůstu v letech 2002 – 2003, kdy šly světové ceny ropy prudce nahoru. Šance, že by se tato epizoda mohla opakovat, vypadá čím dál pravděpodobněji.

Zdroj: The Wall Street Journal

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688