Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.05.2018 18:46:52

Vláha! Tlaková níže přinese na většinu území déšť

 

Až dosud jsme se museli spoléhat na lokální bouřky a přeháňky, pokud jsme očekávali vodu. A ty se neobjevily všude. Nyní přichází dobrá naděje na příděl vody pro většinu republiky. Na tlakové níži, která bude mít svůj střed zřejmě v severním Rakousku, přijdou přechodně i trvalé srážky. Nejvydatnější budou na jihu území, postupně se nějaký přísun vody dostane na většinu území. Původně vypadal na modelech objem srážek velkoryse, nyní je patrné, že bude menší. I tak se bude jednat snad o první možnost trvalých srážek v tomto roce. Po zadní straně tlakové níže se potom ochladí a budou se objevovat četné přeháňky, což se také počítá. Určitě se ale bohužel najdou místa, kde zaprší málo. Ochlazení bude mít delší charakter a nad 20°C by se měly teploty vyhoupnout až kolem neděle.

V úterý bude oblačno, postupně od jihu až jihovýchodu zataženo, místy déšť, přechodně trvalý. Objeví se i přeháňky, ojediněle bouřky. Srážky se během dne přetočí z Moravy do Čech. Teploty vlivem srážek citelně klesnou oproti pondělí na 14 až 18°C. V Čechách bude zpočátku až 20°C. Ve středu navážou přeháňky na většině území při oblačnu až skoro zataženu. Teploty se ustálí na 15 až 19°C. Také ve čtvrtek bude velká oblačnost, oblačno, zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 16 až 20°C. V dalších dnech vydrží přeháňky, teploty se začnou pomalu zvyšovat přes víkend. Vypadá to jako chladno, ale tak nějak by mělo probíhat typické počasí v květnu. Zvykli jsme si na silně nadprůměrné teploty v průběhu celého roku.

Úhrny srážek za následující dny by mohly dosáhnout 10 – 30 mm, místy od vyšších poloh i více. Nejvíce vody čeká na Šumavu, hranici s Rakouskem a oblast Bílých Karpat a Javorníků. Chladnější počasí také přechodně sníží výpar. Čeká nás tak jediný týden, kdy se sucho nebude prohlubovat, naopak by se mohlo zmírnit.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty