STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  14.05.2018 15:30:03

Makroekonomické události tohoto týdne (14. – 18. 5. 2018)

Autor: Bc. Martin Pohl

Pondělí 14. 5.

První den nového týdne očekáváme projevy několika představitelů Evropské centrální banky, Bank of England i Federálního rezervního systému, přestože se neočekává přednesení mimořádných a nečekaných změn v plánovaném směřování monetární politiky, své posluchače si tyto projevy jistě najdou. Japonsko nám tento den představí hodnoty roční změny svého indexu „Machine Tools Orders“, který sleduje pohyb v zakázkách japonských výrobců a odráží stav japonského hospodářství. Česká republika tento den zveřejní své hodnoty březnové platební bilance, přičemž se očekává saldo ve výši 5,55 miliard korun.

Úterý 15. 5.

Na úterý je naplánována další konference Eurogroup, tedy setkání ministrů financí eurozóny, zástupců ECB a dalších představitelů institucí EU. Německo přestaví své předběžné hodnoty HDP za první čtvrtletí roku v očekávané výši 2,4 %, což je pokles o půl procentního bodu oproti minulému období. Francie zveřejní svůj index spotřebitelských cen za měsíc duben (pravděpodobně 0,1 %). Velká Británieúterý představí hodnoty průměrných mezd a dále také například report o aktuálním stavu inflace. Hodnoty čtvrtletního HDP budou představeny také za celou eurozónu, zde se předběžně očekává stejný výsledek jako v minulém období. Co se týče USA, dozvíme se hodnoty maloobchodních prodejů nebo každotýdenní aktualizaci stavu zásob ropy. Japonsko nám představí svůj předběžný deflátor HDP.

Středa 16. 5.

Uprostřed pracovního týdne se bude konat další z konferencí Evropské unie, tentokráte EcoFin, což je setkání 27 ministrů financí členských zemí EU. Německo představí index spotřebitelských cen, který by neměl naznat změny oproti minulému období (roční i měsíční vyjádření). Index spotřebitelských cen zveřejní také eurozóna jako celek a z jednotlivých zemí například Itálie. Ta, mimo jiné, uveřejní i hodnoty průmyslových prodejů a objednávek. Japonsko nám představí hodnoty průmyslové produkce, kde by mělo dojít k významnému nárůstu za měsíc březen, oproti únorovým 1,2 %, na dvojciferných 13,3 %. V USA ve středu dojde k uvolnění aktuálních dat ohledně nových stavebních povolení za duben (drobný pokles) nebo počet nově zkolaudovaných domů, zde se očekává za měsíc duben nárůst oproti březnovým hodnotám. USA dále zveřejní své hodnoty průmyslové produkce (0,5 %) nebo index využití průmyslových kapacit, kde patrně dojde k drobnému navýšení o 0,4 % na 78,4 % za měsíc duben.

Čtvrtek 17. 5.

Ve čtvrtek Itálie představí svoji obchodní bilanci v globálním vyjádření i bilanci s Evropskou unií a Francie zveřejní aktuální hodnoty nezaměstnanosti (patrně 8,9 %). Spojené státy americké tento den zaktualizují statistiku „Initial i Continuing Jobless Claims“, tedy nově registrované a stávající žadatele o podporu v nezaměstnanosti.  Dále USA tento den přednesou hodnotu týdenní změny skladových zásob zemního plynu. Japonsko nám představí několik variací indexu spotřebitelských cen, přičemž by se s ním spojené hodnoty měly pohybovat v intervalu 0,5 – 1,4 %.

Pátek 18. 5.

Poslední den pracovního týdne bude na makroekonomické události skromný, přesto například zjistíme hodnoty běžného účtu platební bilance a obchodní bilance eurozóny. Německo a Česká republika představí své hodnoty indexu cen výrobců a v severní Americe nám Kanada zveřejní hodnoty maloobchodních prodejů za měsíc březen, oproti únoru patrně dojde k poklesu do záporných hodnot na -0,1 %. Kanadský index spotřebitelských cen, zveřejněný tento den, očekáváme na hodnotě 0,3 % za měsíc březen. Na další, zejména americké makroekonomické události a statistiky si budeme muset počkat do příštího týdne.

Stock Market

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 12:00  Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688