Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  14.05.2018 09:17:34

Americké ministerstvo financí šlape na brzdu

Dolar se ve druhé polovině minulého týdne postupně vzdaloval od letošních maxim dosažených jak vůči koši vybraných měn, tak i vůči euru. Někteří investoři se rozhodli vybrat zisky, ti vytrvalejší budou nadále sledovat hlavní fundamenty stojící za dolarovou rally posledních týdnů. Pravdou ale je, že u jednoho z nich, konkrétně u výnosů, šláplo americké ministerstvo financí lehce na brzdu.

Mezi hlavní faktory podporující dolar patřilo především osekávání short pozic sázejících na oslabení americké měny. V posledním týdnu jejich počet dále klesl, dle dat americké Komise pro obchodování s komoditními futures se počet short USD snížil z předchozích 195 milionů na 140 milionů (bílá křivka). V případě čistých nekomerčních sázek na long eura pak byla pozorována stabilizace na 121 milionech (žlutá křivka).

Investory k uzavírání těchto shortů podpořil například rozdíl mezi výkonem americké ekonomiky ve srovnání se zbytkem světa. Poměrně citelně tuto divergenci zaznamenal vývoj ve dvojici s evropskou měnou, kde se ekonomické zpomalení podepsalo na očekávání konce programu kvantitativního uvolňování. Byť má Evropská centrální banka nadále v plánu ukončit QE pravděpodobně v září, někteří investoři sází spíše na konec letošního roku. Více jasno v tomto směru bude až v červnu, resp. v červenci, kdy bude mít ECB k dispozici nejen novou prognózu, ale i data potvrzující, nebo naopak vyvracející, zda nedávné zpomalení evropského růstu bylo pouze krátkodobé, či zda šlo o změnu trendu.

Vedle toho působila i úroková divergence, kterou reflektoval především rozdíl mezi americkými a evropskými výnosy. Do těch amerických vstupovalo hned několik klíčových faktorů jako inflační očekávání podpořená rostoucími cenami ropy či politika ministerstva financí USA. A právě to se v posledních týdnech rozhodlo masivně emitovat státní dluhopisy (především ty s kratší splatností), což přispívalo k růstu jejich výnosů. Podle banky Goldman Sachs však toto tempo zvolnilo, což se projevilo především na dolarových peněžních trzích, včetně spreadu mezi sazbou Libor a krátkodobou sazbou OIS, který se ještě nedávno nacházel na úrovních z doby poslední finanční krize.

Dolar tak v závěru minulého týdne sice přibrzdil svou rally, většina fundamentů však stále nahrává jeho relativně silnější pozici (i přesto, že nadějná očekávání ohledně agresivnější politiky Fedu částečně pohasla). Z dlouhodobějšího hlediska s výhledem do druhé poloviny roku by se ale situace mohla změnit. Ve hře je totiž fakt, že se americká ekonomika nachází mnohem blíže k vrcholu aktuálního cyklu, než je tomu u ostatních zemí, především v eurozóně. Vedle toho pak nesmíme zapomínat na otázku mezinárodního obchodu. Hrozba obchodní války sice v posledních dnech ochabla, na konci května ale může přijít změna. Tehdy totiž Washington rozhodne, jaká cla budou uvalena, a jaká ne, na obchod s Čínou.

Co se týče pondělí, dolar si dnes ráno připisuje mírné ztráty vůči euru – k čemuž částečně přispěla informace o dohodě italských stran Hnutí pěti hvězd a antiimigrační Ligy na programu a premiérovi – i ve vyjádření dolarového indexu. Z hlediska zahraničních dat je kalendář prázdný, o to více budou akční představitelé ECB i Fedu. Během dne totiž promluví hned několik členů obou centrálních bank.

Aktuálně se dolar vůči euru obchoduje na 1,197 EURUSD, dolarový index se nachází na hodnotě 92,4 bodů. Během dne by se kurz USD měl pohybovat v rozmezí 1,188-1,202 EURUSD.*

Koruna se v závěru minulého týdne udržela pod hranicí 25,50 za euro. I přesto, že se investoři odvraceli směrem od dolaru zpět k euru, rizikovější měny regionu jejich zájem nikterak výrazně neupoutaly, čemuž ostatně odpovídalo i jejich mírné oslabování, resp. stagnace u CZK.

V příštích dnech se korunoví investoři zaměří především na úterý, kdy bude zveřejněn odhad HDP za první kvartál 2018. Očekávání trhu pracuje se zpomalením z 5,5 % meziročně na 4,8 %, mezikvartálně pak z 0,8 % na 0,7 %. Ještě předtím, konkrétně dnes, bude reportován výsledek běžného účtu platební bilance za březen.

Aktuálně se koruna obchoduje na 25,47 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,46 až 25,53 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,20 až 21,33 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

 

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:18  Pobyt koruny pod 25,20 EUR/CZK měl jepičí život ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
Čt   8:17  Eurodolar lehce koriguje své předchozí ztráty ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:16  Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

25.07.2023Evropská ekonomika šlape na brzdu - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
23.06.2023Centrální banky šlapou dále na brzdu - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
23.06.2023Centrální banky šlapou dále na brzdu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688