Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  11.05.2018 08:38:36

Avast získal z úpisu přes 4 miliardy korun, akcie první den mazaly ztráty. Od pondělka také na pražské burze


Akcie původně české antivirové společnosti Avast zakončily první den obchodování na londýnské burze na 246 pencích britské libry, což znamená 4 pence či 1,6 procenta pod nabídkovou cenou v IPO. V průběhu dle doháněly ztrátu až 5,4 procenta či 236,50 pence za akcii. Nabídková cena ohodnotila celý podnik na zhruba 2,4 miliardy liber, přes 69 miliard korun. Firma získala prodejem akcií 147,4 milionu liber, kolem 4,3 miliardy . Peníze chce využít ke snížení dluhu. Od pondělka budou akcie Avastu obchodovány také na pražské burze na trhu Free Market v rámci duálního listingu.
 
Avast je jednou z největších primárních emisí akcií technologické firmy na londýnské burze vůbec. Firma plánovala primární nabídku už v roce 2012 ve Spojených státech, ale kvůli podmínkám na trhu od plánu ustoupila. Nynější primární nabídka Avastu celkově zahrnovala téměř 241 milionů akcií, z toho asi 59 milionů tvořily nové akcie. Nabídka tak představovala zhruba 25,3 procenta celkového počtu akcií podniku. "Dnešek je pro Avast významným milníkem," uvedl včera generální ředitel Vince Steckler. "Věřím, že vstup na LSE podpoří náš další růst," dodal.

Avast celosvětově zaměstnává asi 1600 lidí, z toho zhruba 1000 v České republice, konkrétně v Praze a v Brně. Pobočky má v 15 zemích včetně Spojených států, Japonska či Ruska. Mezi nejvýznamnější trhy Avastu patří USA, Brazílie a Francie, z rychle rostoucích trhů pak Indie.

Bezpečnostní produkty Avastu loni v prosinci využívalo asi 435 milionů zákazníků, z toho 290 milionů na osobních počítačích, zbytek na mobilních zařízeních. Téměř polovina uživatelů je v Evropě, na Blízkém východě a v Africe, třetina v Americe.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. K největším firmám v oboru se řadí i společnost Eset s centrálou v Bratislavě, která má přes 110 milionů uživatelů.

Avast loni zvýšil konsolidované výnosy o 91 procent na 653 milionů dolarů. Proti zisku 25 milionů USD v roce 2016 se ale firma loni propadla do ztráty 34 milionů dolarů. Provozní zisk vzrostl čtyřnásobně a dosáhl 124 milionů USD.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688