STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  10.05.2018 13:54:03

Indická rupie pod tlakem...

Autor: Bc. Gabriela Kocveldová

Indická rupie (INR) dosáhla v pondělí minima za posledních 15 měsíců v kurzu INR/USD a očekává se další znehodnocování.

Indie vstoupila do roku 2018 s rozhodnutím obrátit ekonomiku, ale známky stresu se ukázaly v měně.

Indická rupie, jež posílila minulý rok o 6,75 % oproti americkému dolaru, je od počátku roku 2018 na celkovém poklesu. V pondělí dokonce dosáhla svého minima v období posledních 15 měsíců, kdy se obchodovala za 67,13 INR za USD, což je 5,15% propad oproti předchozímu roku.

Dle analytiků zahrnující australskou banku ANZ a nizozemskou pojišťovnu ING se očekává další depreciace měny. „Myslíme si, že trable indické rupie nejsou u konce, protože několik vnitřních i vnějších faktorů bude v roce 2018 i nadále vystaveno značnému poklesu,“ napsal v dubnu Prakash Sakpal, asijský ekonom v ING.

Rupie pod tlakem signalizuje potenciální problémy, jež čekají třetí největší ekonomiku v Asii, která v uplynulém roce zaznamenala zpomalení růstu, když se potýkala s překvapivou demonetizací, zavedením daně ze zboží a služeb a nárůstem špatného dluhu v bankovním sektoru.

Tyto problémy byly upozaděny, ale kvůli nedávnému růstu cen ropy nyní hrozí rozšíření národních deficitů v době, kdy rostou i vládní výdaje.

Indie je čistým dovozcem ropy a podle odhadů analytiků může každé zvýšení ceny o 10 dolarů za barel zhoršit běžný účet a fiskální zůstatky o 0,4 % a 0,1 % HDP. To by mohlo snížit ekonomický růst o zhruba 15 bazických bodů.

Analytici předpokládají, že slabší rupie a vyšší ceny ropy způsobí akcelerující inflaci, což může podnítit indickou centrální banku zvyšovat úrokové sazby dříve, než bylo očekáváno. Zvýšení domácích sazeb před tím, než by ekonomika našla stabilní oporu, by také mohlo zhoršit zotavení indické ekonomiky.

Vzhledem k dalšímu zvyšování úrokových sazeb v USA, Indie – jedna z největších obětí monetární restrikce v roce 2013 – se znovu ocitla v obraně proti velkému objemu kapitálového odlivu, což dodatečně vytváří tlak na rupii.

Vláda uvolnila požadavky na zahraniční investice na svých kapitálových trzích, ale výprodej, na základě dat z Národního depozitáře cenných papírů, pokračuje. Z těchto dat je také patrné, že Indie zaznamenala čistý odliv ve výši 244,44 milionů dolarů na konci dubna tohoto roku oproti 30,78 miliard dolarů čistého nákupu v roce 2017.

Indie si za minulý rok vybudovala své devizové rezervy, ale potřeby financování – v důsledku dvojitých deficitů – znamenají, že centrální banka nemusí mít dostatek prostoru k intervencím, pokud se výprodej začne zhoršovat,“ řekl Radhika Rao, ekonom ve společnosti DBS.

Ne vše je však pro rupii a indickou ekonomiku ztracené, tvrdí analytici z malajsijské banky Maybank. Společnost RBI řekla, že ekonomická aktivita může akcelerovat vzhledem ke znakům rostoucích kapitálových výdajů a zlepšování světové poptávky, která by mohla pomoct měně stabilizovat se.

Indická rupie

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688