MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Podnikání  |  10.05.2018 11:35:53

ÚZSVM snížil počet nemovitostí zapsaných na neexistující státní instituce o více jak 55 procent

Společná tisková zpráva Ministerstva financí a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) významně pokročil v čištění katastru nemovitostí od majetku, který je zapsán na zaniklé či nedohledatelné státní subjekty. Počet těchto nemovitostí v katastru nemovitostí snížil o 55 % (tj. o 5 067) a zároveň snížil i počet bezprizorních státních subjektů o 41 % (tj. o 561).

„Bezprizorní nemovitosti zapsané na neexistující státní instituce komplikují rozvoj obcí či krajů, na pozemcích bez správného majitele je například velmi komplikované stavět infrastrukturu, cyklostezky nebo čistírny odpadních vod,“ prohlásila ministryně financí Alena Schillerová. „Jsem ráda, že ÚZSVM se této problematice intenzivně věnuje a dosahuje v ní výborných výsledků,“ dodala.

„V roce 2015 jsme poprvé v historii vlastními silami vypracovali unikátní analýzu státního nemovitého majetku. Z této analýzy vyplynulo, že z 1 906 státních institucí zapsaných v katastru nemovitostí bylo 1 381 neexistujících, nedohledaných, v konkurzu nebo v likvidaci. Na neexistující či nedohledané státní subjekty bylo přitom zapsáno přes 25,5 tisíce nemovitostí řekla Kateřina Arajmu, generální ředitelka ÚZSVM. „Tento skandální stav jsme ihned začali řešit. Počet nemovitostí zapsaných na zaniklé či nedohledatelné státní subjekty jsme v krátké době dokázali snížit o 55 %. Počet nemovitostí zapsaných na společnosti v konkursu či likvidaci se snížil o 33 %,“ doplnila Kateřina Arajmu s tím, že se jedná o mimořádně časově a odborně náročnou problematiku. Je nutné prohledávat dokumenty v různých archivech či pozemkových knihách a prošetřování jedné položky často trvá i mnoho měsíců.

ÚZSVM prověřuje u zaniklých vlastníků bezprizorních nemovitostí jejich právní nástupce a ty pak vyzývá, aby zjednali nápravu. Pokud se žádného právního nástupce nepodaří dohledat, ÚZSVM ohlašuje nemovitosti v souladu se zákonem do svého vlastnictví. Od počátku šetření, tedy od poloviny roku 2015, již bylo na ÚZSVM přepsáno zhruba 5 000 nemovitých položek.

K 1. lednu 2018 bylo v katastru nemovitostí vedeno celkem 1 289 státních subjektů se zapsanými 1 562 910 nemovitostmi. Existujících státních subjektů bylo 469. Celkem 820 institucí bylo zaniklých, nedohledaných, v konkursu nebo v likvidaci. Tyto státní instituce na sebe měly zapsáno 16 572 nemovitostí. Počet nemovitostí zapsaných v katastru nemovitostí na zaniklé a nedohledané státní subjekty ÚZSVM snížil o 55 % (tj. o 5 067), zároveň se snížil i počet nemovitostí zaspaných na subjekty v konkurzu či likvidaci o 24 % (tj. o 3 918). V porovnání s červencem 2015, kdy poprvé vznikla souhrnná analýza majetku státu, klesl počet státních subjektů, na které byl v katastru nemovitostí evidován majetek, celkem o 617 subjektů (tj. o 32,4 %), zejména díky snaze ÚZSVM odstraňovat z katastru nemovitostí bezprizorní státní subjekty. Počet nemovitostí zapsaných na bezprizorní subjekty celkově klesl o 35,2 %, tedy o 8 985 nemovitostí.

V katastru nemovitostí byl nedávno ještě zapsán majetek i na takové kuriozity jako Elektrotechnické závody Julia Fučíka, Svaz požární ochrany ČSSR, Ministerstvo veřejných prací, Federální ministerstvo národní obrany nebo Výzkumný ústav výživy zvířat.

Data z prošetřování nemovitostí státu ukazují následující grafy.

Vývoj počtu státních nemovitostí evidovaných v katastru nemovitostí

Vývoj počtu státních subjektů evidovaných v katastru nemovitostí

Nejvíce nemovitých položek (celkem 503 462, což představuje 32,21% podíl z celkového počtu státních nemovitostí) má na sebe zapsán Státní pozemkový úřad. Druhý nejvyšší počet (481 643 položek, podíl 30,82 %) je zapsán na státní podnik Lesy České republiky a třetí nejvyšší počet (139 437 položek, podíl 8,92 %) je zapsán na státní podniky Povodí. Zhruba 1,06 procenta (tedy 16 572 položek) je stále zapsáno na subjekty neexistující, nedohledané, zaniklé či v konkursu nebo likvidaci.

Počet nemovitostí evidovaných v katastru nemovitostí na jednotlivé státní instituce

Informační materiál Mapa majetku státu s podrobnými informacemi je k dispozici na webových stránkách www.uzsvm.cz.

Ing. Michal Žurovec
Vedoucí oddělení Tiskové a zahraniční protokol
Ministerstvo financí

Ing. Radek Ležatka
Vedoucí samostatného oddělení Komunikace
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688