Filip Přibáň (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  10.05.2018 08:48:37

O čem vypovídají výsledky stress testů řeckých bank?

Během minulého víkendu zveřejnila Evropská centrální banka (dále jen ECB) výsledky stress testů čtyř největších řeckých bank. Z nich vyplývá, že se situace ve finančním sektoru v Řecku výrazně zlepšila. Při detailnějším pohledu ale není vše tak optimistické. V první řadě je třeba zdůraznit, že někteří ekonomové již nějakou dobu neberou tyto stress testy příliš vážně. ECB je totiž často podezřívaná z nastavování podmínek těchto testů tak, aby vyšly pozitivně a aby nevzrostla nervozita na trzích.

To bylo vidět například během roku 2015. V tomto roce bylo testováno velké množství významných bank napříč evropskými státy. Ačkoli pak tyto stress testy příliš pozitivně nedopadly, tak jejich výsledky byly prezentovány výrazně lépe, než jaká byla realita. Rok se s rokem sešel a máme tady výsledky dalších stress testů. Tentokrát z pouze z Řecka. Z nich vyplývá, že se situace v řeckém bankovním sektoru výrazně zlepšila. Čím to ovšem je? Je to dáno tím, že se zlepšila hospodářská situace v EU. Současně platí, že během posledních let byl finanční sektor v unii podporován masivním kvantitativním uvolňováním. Samotná situace řeckých bank se ovšem příliš nezměnila, jen se zlepšilo prostředí, ve kterém se pohybují. V roce 2015 bylo například analyzováno, jak by bankovní sektor v Řecku zareagoval na pokles HDP o 6,8 %. V roce 2018 se pak testovalo, jak by bankovní sektor zareagoval na pokles reálného HDP o 1,3 % a v roce 2019 o 2,1 %.

 

 

Co se ovšem stane v případě horšího ekonomického vývoje, či v případě ukončení kvantitativního uvolňování nikdo neví. Stejně tak je diskutabilní, co se stane s finančním sektorem v EU v době, kdy se začne výrazněji utahovat měnová politika (pokud k tomu vůbec v nejbližších letech dojde) a vzrostou úrokové spready mezi málo a více rizikovými dluhopisy.

I přes ujišťování ECB, že rizika v evropském finančním sektoru klesají, je třeba si tak stále dávat pozor. Případná nákaza z problematických zemí by se mohla začít šířit i do zbytku Evropy. Dopady finanční krize stále nejsou zcela zažehnány a výsledky stress testů ECB je třeba brát s rezervou. ECB by se tak měla více soustředit na odstraňování příčin problémů než na hledání způsobů, jak trhy přesvědčit, že je vše v pořádku. 

Filip Přibáň

Filip Přibáň

Je studentem magisterského programu na Vysoké školy ekonomické v Praze a třetím rokem pracuje jako finanční analytik ve společnosti AKCENTA CZ. Kromě českého makroekonomického prostředí se zaměřuje také na polský trh. Pravidelně přispívá svými názory do internetových či tištěných médií právě v České republice a Polsku. Mezi jeho koníčky kromě ekonomie patří i neurovědy, neboť pochopení mechanizmů našeho mozku vede i k pochopení našeho ekonomického rozhodování.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688