Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
10.05.2018 07:31:25

Srážek přibude, budou mít ale nadále lokální charakter

 

Alespoň částečně dobrá zpráva. Nad Českem už nebude čistě jasno bez jediné kapky po celé dny. Více vlhkosti, nevýrazná tlaková pole a fronty přinesou více srážek. V drtivé většině případů budou mít ale charakter přeháněk a bouřek. Takové lokální srážky zalijí jen některá místa, zatímco jiná se deště dočkat nemusejí. Dobrou zprávou je, že by se mělo postupně dostat na velkou část republiky. Náhlé přívalové srážky z přeháněk a bouřek nejsou vhodné pro doplnění vláhy, ale musíme brát cokoliv. Některé oblasti republiky jsou vyschlé jako na konci suchého léta. Jenže on je květen. Měsíc, kdy měly být podzemní vody nasyceny ze sněhu a jarních srážek. Sníh nějaký byl, srážek víceméně nula. Vývoj tohoto roku budeme asi všichni sledovat s obavami.

Už ve středu se objevily místy přeháňky a bouřky. Čtvrtek bude dalším dnem dalších nadějí na vodu. Přeháňky a bouřky se mohou objevit na většině území. Teploty 22 až 26°C. V pátek bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na východě se mohou nadále objevovat i bouřky. Teploty 17 až 21°C, na východně klidně až kolem 23°C. V sobotu bude polojasno až oblačno, odpoledne nárůst kupovité oblačnosti místy s přeháňkami a bouřkami. Teplota povyskočí zpátky na 22 až 26°C. Víkend skončí s vysokými teplotami v neděli, kdy by ale měla postupně do počasí promluvit studená fronta s přeháňkami a bouřkami. Teploty 23 až 27°C. V novém týdnu se ochladí a nadále počasí doprovodí místy přeháňky.

V dlouhodobějším výhledu je spíše chladné počasí. Uvidíme, jak se situace vyvine. Česko by potřebovalo hlavně zažehnat sucho. Vážná situace je v Beskydech a ve většině Čech od Šumavy po Orlické hory. Trpí i hranice s Polskem na Jesenicku. Předpověď dává naději na vláhu, mizerně ale vypadá nadále pro Beskydy.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty