Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.05.2018 17:02:20

Švýcarsko si pod sebou kvůli slabosti své demokracie podřezává monetární větev


V červnu by se ve Švýcarsku mělo hlasovat o „drastické změně monetárního systému“. Na stránkách VoxEU na to upozorňuje Philippe Bacchetta, který působí jako profesor makroekonomie na University of Lausanne. Pokud by se Švýcaři skutečně rozhodli pro změnu, všechny vklady by byly z bank převedeny do banky centrální. Podle profesora tato iniciativa ale ignoruje „většinu toho, co víme o makroekonomii a monetární ekonomii“. Řeže si tedy Švýcarsko pod sebou svou monetární větev?
 
Popsaný plán by znamenal změny ve švýcarské ústavě, která by nově mimo jiné tvrdila, že peníze nejsou závazkem a centrální banka SNB může poskytovat finance přímo státu či domácnostem. Podobné reformy jsou z akademického hlediska zajímavé, ale ve Švýcarsku se jich zmocnili politici a jejich argumenty jsou „méně pečlivé a často přímo zavádějící“. Bacchetta tvrdí, že většina politiků a ekonomů je proti reformě, ale i tak je dobré podívat se na její hlavní rysy a možné důsledky.

Podle profesora stojí za návrhem změn etické a politické postoje, které ale ignorují naše znalosti z oblasti makroekonomie. Jedním z motivů je například „negativní sentiment vůči komerčním bankám, který značně posílil po poslední finanční krizi“. Zastánci změn proto požadují, aby banky nemohly „vytvářet peníze“ a rádi by snížili jejich ziskovost. Tvrdí také, že reforma by eliminovala riziko další krize a zvýšila finanční stabilitu. Ti, kteří se staví proti ní, jsou podle nich hlavně obránci zájmů velkých bank.

Bacchetta poukazuje na to, že bankovní systém vytváří nová depozita v případě, že poskytuje úvěry. Centrální banka je ale schopná ovlivnit objem nově vytvořených depozit a v rovnovážné situaci se jejich celkové množství rovná množství, které vyhovuje celé ekonomice. Někdy se ale objevuje názor, že banky tvoří peníze „z ničeho“. Takový pohled ovšem ignoruje vztah mezi novými úvěry a depozity a podle profesora jde o „monetární mystiku“.

Převod depozit na centrální banku by podle ekonoma mohl bránit finančním krizím v případě, že by jejich základem byly panické výběry vkladů z komerčních bank. Tedy klasické runy na banky. V posledních desetiletích ale k takovému typu krize podle profesora nedošlo. Podle jeho názoru je pak mylný i předpoklad, že nový systém by lépe stabilizoval ekonomický cyklus. K tomu by došlo pouze v případě vysoké korelace mezi peněžní nabídkou a úvěrovou nabídkou, která ale podle dat v krátkém období neexistuje. Podle profesora by se naopak schopnost centrální banky reagovat na vývoj cyklu v novém systému zhoršila.

Systém, v němž by peněžní nabídka spočívala čistě v rukou centrální banky, by tedy představoval razantní změnu, pro kterou možná hovoří „monetární mystika“, ale ne ekonomická analýza. „Je slabostí švýcarského demokratického systému, že občané mohou hlasovat o podobných návrzích bez toho, aby taková analýza byla k dispozici,“ tvrdí Bacchetta.

Zdroj: VoxEU

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688