Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.05.2018 09:02:33

BCPP 22. května zahájí duální listing vybraných zahraničních titulů

 

Burza cenných papírů Praha ve spolupráci se svými členy zahájí 22. května obchodování s vybranými zahraničními tituly. Cílem je nabídnout lokálním investorům možnost obchodovat významné zahraniční cenné papíry na domácím trhu v lokální měně, a v neposlední řadě rozšířit nabídku obchodovaných titulů o nové, atraktivní alternativy. 

Burza cenných papírů Praha uvede ve spolupráci s svými členy, společnostmi WOOD & Company Financial Services, a.s., Patria Finance, a.s. a Raiffeisen Centrobank AG celkem 33 nových zahraničních blue chip titulů (seznam emisí je v samostatné příloze tiskové zprávy). Emise budou obchodovány na neregulovaném trhu Free Market. Likvidita bude podporována tvůrci trhu. Od samého počátku obchodování to bude u konkrétních titulů vždy daný člen burzy, který o přijetí titulu na burzu požádal. Obchodování bude probíhat v českých korunách, dle standardních pravidel v rámci systému Xetra. Výplatu dividend bude zajišťovat Centrální depozitář cenných papírů.  

„Duální listingy vybraných zahraničních titulů se doufám stanou příjemným zpestřením a zajímavou investiční příležitostí pro tuzemské investory. Tím, že u každého titulu bude fungovat tvůrce trhu a bude tak podporovat jeho likviditu, mělo by jít o plnohodnotnou alternativu k obchodování těchto emisí na jejich mateřských trzích,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha. 

Emise, se kterými bude zahájeno obchodování, byly vybrány členy burzy na základě preferencí jejich klientů. Na trh tak budou uvedeny tituly, jejichž primárními trhy jsou například Německo, Finsko, Švédsko, Rakousko, Francie, Itálie, Polsko nebo Maďarsko. Nepůjde ale jen o akcie, ale do výběru byly zařazeny i tří Exchange Traded Funds (ETF). Tento produkt je mezi investory velmi populární, protože prostřednictvím jediného titulu investor participuje na vývoji celého koše podkladových aktiv.

„Lokální investoři budou nově moci investovat na jednom místě v jejích domácí měně do více jak 30ti zahraničních společností z regionu střední a západní Evropy. Přínosem bude určitě i možnost širší diverzifikace portofila, využitím investic do burzovně obchodovaných fondů ETF, jejímiž podkladovými aktivy budou nejvýznamnější zahraniční indexy,“ říká Josef Kohout, Head of Trading Prague, WOOD & Company. 

 “Pro duální listing jsme připravili veřejnosti dobře známé tituly, jako jsou například MOL, Heineken, Nestlé, Nokia nebo Volvo. Věříme, že jejich atraktivita může přilákat jak nové české investory, tak  i klienty, preferující investice denominované v posilující české koruně. Přejeme si, aby se duální emise na českém Free Marketu staly oblíbenou součástí portfolií většiny našich klientů,“ říká Tomáš Jaroš, generální ředitel a předseda představenstva největšího tuzemského retailového obchodníka s cennými papíry Patria Finance, a.s.

 

"Raiffeisen Centrobank je jedním z předních market makerů ve střední a východní Evropě. Je pro nás proto samozřejmostí, že jsme se rozhodli podpořit možnost přiblížit přední rakouské a středoeveropské tituly českým, převážně korunovým, investorům skrze duální listing na PSE. Vzhledem k tomu, že většina námi vybraných společností bude českému investorovi jíž dobře známa z médií či běžného života, věříme, že o tento segment trhu bude zvýšení zájem,“ říká Jaroslav Kysela, Regional manager CEE, Raiffeisen Centrobank AG.

Více ve videu: Duální listing akcií na Free marketu Pražské burzy.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688