STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  09.05.2018 14:05:12

USA vs Írán: Ropa na nejvyšší ceně od roku 2014

Autor:  Bc. Martin Pohl

Cena ropy vzrostla ve středu 9. 5. o více než 3 procenta, čímž atakovala 3,5letá maxima. Důvodem je vypovězení jaderné dohody USA s Íránem, kdy americký prezident Donald Trump smlouvu nejen vypověděl, ale zároveň oznámil novou „nejvyšší úroveň“ sankcí proti tomuto členu organizace zemí vyvážejících ropu OPEC.

Přes naléhavé žádosti spojenců, v úterý 8. 5. Donald Trump vypověděl mezinárodní smluvní dohodu s Iránem, která byla podepsána ke konci roku 2015, čímž zvýšil riziko konfliktu na Blízkém východě a způsobil nejistotu ohledně globálních dodávek ropy a to v době, kdy je trh surové ropy již značně napjatý sám o sobě.

Cena ropy typu Brent se dotkla svého maxima od listopadu 2014 v ceně 77,2 dolarů za barel. Benchmarkový kontrakt vzrostl o 2,15 dolarů za barel, tedy o více než 2,8 % na 77 dolarů dnes v 8:30 středoevropského času. Americká lehká surová ropa (tekutá ropa s nízkou hustotou a viskozitou) vzrostla o 1,9 dolaru za barel, tedy o téměř 2,8 % na 70,96 dolarů za barel. Tato cena je velmi blízká maximu, které bylo naposledy k vidění na konci roku 2014.

„Íránský ropný export do Asie a Evropy téměř s jistotou poklesne do konce tohoto roku i pro rok 2019, jelikož státy budou hledat alternativní dodavatele, aby se vyhnuly potížím s Washingtonem a jakmile začnou působit nejnovější sankce.“ Prohlásil Sukrit Vijayakar, ředitel energetické poradny Trifecta.

Írán se znovu zařadil mezi významné exportéry ropyroce 2016, kdy došlo k mezinárodnímu uvolnění dosavadních sankcí výměnou za omezení íránského jaderného programu. V letošním dubnu dosahoval export íránské ropy více než 2,6 milionů barelů denně, což z Íránu dělalo třetího největšího exportéra surové ropy v rámci organizace OPEC, více ropy exportovaly pouze Saudská Arábie a Irák.

Vypovězení jaderní dohody ze strany USA znamená, že Spojené státy americké pravděpodobně znovu uvalí sankce proti Iránu po 180 dnech, pakliže do té doby nedojde k vzájemné dohodě.

Analytici předpokládají, že snížená produkce íránské ropy, jako důsledek amerických sankcí, se bude pohybovat v rozmezí 200 tisíc až 1 milion barelů denně (pro srovnání v dubnu to bylo více než 2,6 milionu). Nejvíce by měl účinek sankcí nastat v roce 2019, jelikož bude postupné zavedení těchto sankcí trvat. Několik asijských ropných rafinerií ve středu 9. 5. již prohlásilo, že hledají alternativy namísto íránských dodávek.

Ropná nabídka a poptávka je momentálně zhruba v rovnováze, ale brzy by mohl nastat vážný nedostatek v nabídce ropy (v případě nových nabídkových šoků). Cena ropy by mohla vzrůst minimálně o 10 dolarů, Brent by mohl atakovat cenu 90 dolarů za barel.“ Řekl Tomomichi Akuta, senior ekonom v Mitsubishi UFJ výzkumném a konzultačním centru.

Všechny klíčové ropné futures kontrakty zažily cenové výkyvy, když investoři zaujímali nové pozice a rafinerie se snažily zajistit proti růstu cen ropných surovin.

Při snaze zmírnit tržní napětí, Saudská Arábie dnes ve středu 9. 5. prohlásila, že se pokusí s ostatními ropnými producenty zmírnit dopady jakéhokoli nedostatku na straně ropné nabídky. Od roku 2017 se přitom snažila zadržovat produkci s cílem podpořit ceny.

OIL

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688