Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  09.05.2018 09:09:34

Skupina ČEZ vede soudní spory se státní firmou OTE o 7,7 mld. CZK (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Skupina ČEZ žaluje státní firmu OTE o 7,7 mld. CZK.

ČEZ zítra ráno představí své výsledky hospodaření za první kvartál 2018.

Moneta zítra vyhlašuje výsledky hospodaření za 1Q 2018.

Dnes je poslední obchodní den s nárokem na dividendu u společnosti Kofola ČeskoSlovensko ve výši 13,50 CZK na akcii.

Evropské akcie by měly dnešní obchodování zahájit poklesem.

Kalendář ekonomických událostí je tento týden spíše poloprázdný. Dnes ráno již byly zveřejněny německé tovární objednávky za březen, které klesly o 0,9 % meziměsíčně, avšak na druhé straně průmyslová produkce vzrostla za stejné období o 1 %. Dopoledne se dočkáme ještě dubnové důvěry investorů v eurozóně, kde by mělo dojít k mírnému poklesu.

V Americe dnes zveřejní výsledky hospodaření například mediální společnost Twenty-First Century Fox nebo farmaceutická společnost Mylan. Na evropském kontinentu představí hospodářské výsledky řada společností, kde mezi těmi známějšími jsou výrobce alkoholických nápojů Anheuser-Busch či banka UniCredit.

Société Générale snížila doporučení pro italského provozovatele plynové distribuční sítě Italgas na Držet.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy zakončily úterní obchodování téměř beze změn oproti pondělním uzavíracím cenám. V rámci indexu S&P 500, který odepsal pouhé tři setiny procenta, se nejméně dařilo sektoru utilit (-2,5 %). Před většími ztrátami pomohly indexu hlavně energetické společnosti (+0,8 %) spolu s dvojicí odvětví, průmyslových podniků a finančních institucí, která si připsala zisky ve výši 0,7 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují středeční obchodování rozpolceně. Daří se trhům hongkongským (+0,4 %), tchajwanským (+0,1 %) či jihokorejským (+2,6 %). Naopak ztráty zaznamenávají burzy v Japonsku (-0,4 %) nebo Číně (-0,3 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225 se příliš nedařilo zdravotnickým společnostem, které odepsaly 2,1 % své hodnoty. Menší zisky kolem jedné desetiny procenta se podařilo vybojovat pouze dvěma sektorům – energetickým firmám a výrobcům nezbytného zboží.

ČEZ

Skupina ČEZ vede celkem tři soudní spory proti státnímu operátorovi trhu s energiemi, firmě OTE. První žaloba byla podána již v březnu 2016 firmou ČEZ Distribuce. Společnost v ní požaduje vydání bezdůvodného obohacení 1,9 mld. CZK. Následovaly obdobné žaloby o 3,5 miliardy a 2,3 miliardy korun. Celková výše soudních sporů je 7,7 mld. CZK. Tyto spory vznikly kvůli nejasnostem v zákoně o podporovaných zdrojích energie, který platil v roce 2013. Jde především o to, zda mají platit příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů energie také energetické firmy, které vyrobenou elektřinu samy spotřebují – nevyužívají tedy distribuční soustavu. ČEZ Distribuce má při výběru příspěvku na POZE pouze roli výběrčího, který podle platné legislativy všechny finanční prostředky, které vybere od povinných subjektů, zasílá na OTE. Z formulace zákona není zcela jasné, zda ČEZ Distribuce mohla příspěvek od svých zákazníků vybírat či nikoli. To je také důvod, proč sama distribuční společnost čelí několika žalobám od plátců příspěvku. Mezi těmi významnějšími ji žaluje například ocelářská skupina Arcelor Mittal Ostrava o 394 mil. CZK, Biocel Paskov o 100 mil. CZK a jeden z posledních sporů proti distribuční firmě rozjela loni v květnu společnost Mondi Štětí, jež žádá 276 mil. CZK.

ČEZ zítra ráno bude zveřejňovat hospodářské výsledky  

Podle našich odhadů výroba elektrické energie ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně klesla. Zveřejněná čísla by měla poukázat i na meziročně slabší produkci jaderných zdrojů. Očekáváme mírně vyšší realizované ceny, na druhou stranu by měl být provozní zisk negativně ovlivněn zvýšenými náklady na nákup emisních povolenek. U distribuce a dalších segmentů očekáváme prakticky stagnaci. Celkově by tak měly tržby za první kvartál jen mírně vzrůst na 53,4 mld. CZK. Provozní zisk před odpisy EBITDA by se měl snížit o 3,6 % na 18,4 mld. CZK. Roční srovnání je zkresleno jednorázovým efektem narovnání sporů se společností Sokolovská uhelná s pozitivním dopadem 0,7 mld. CZK zaúčtovaným v 1Q17. Čistý zisk je také negativně ovlivněn kladným přeceněním opcí na akcie MOL (+0,8 mld. CZK), o kterém ČEZ účtoval v Q1 17, ale ne v Q1 18, a vyššími úrokovými náklady ve srovnání s loňským rokem. Celkově očekáváme, že čistý zisk dosáhne 7,4 mld. CZK, což znamená meziroční propad o 14,5 %. Více naleznete na našich webových stránkách http://bit.ly/CEZ_Q118pre.

Moneta 

Moneta zítra zveřejňuje výsledky hospodaření za Q1 2018

Očekávané výsledky hospodaření: Makroekonomické prostředí zůstává pro bankovní sektor příznivé, když se daří většině odvětví napříč celou ekonomikou. To se promítá do rostoucího objemu poskytnutých úvěrů. My počítáme s jejich nárůstem v retailovém segmentu o zhruba 14 % meziročně, v korporátním sektoru předpokládáme jejich zvýšení o více jak 9 %. Přesto by tyto pozitivní trendy neměly vést ke zlepšení ziskovosti banky, když negativně stále působí prostředí nízkých úrokových sazeb. To se dle našich propočtů promítá do mezikvartálního i meziročního poklesu čisté úrokové marže. Domníváme se, že nejvíce se pod tento propad podepíše segment spotřebitelských úvěrů s ohledem na tvrdé konkurenční prostředí. Svůj vliv má ale rovněž pokračující refinancování úvěrů nižšími úrokovými sazbami a také změna portfolia. Výrazným tempem totiž roste počet poskytnutých hypoték a zároveň se banka zbavuje půjček s horší kvalitou dlužníků. Provozní náklady předpokládáme ve srovnání s Q1 17 o zhruba 7 % vyšší s ohledem na nárůst personálních a administrativních nákladů a odpisů dlouhodobého majetku. Čistý zisk by dle nás měl dosáhnout úrovně 1,309 mld. CZK, což značí obrovský meziroční nárůst o více jak 25 %. To je způsobeno snížením opravných položek k poskytnutým úvěrům (odhadujeme celkové kladné saldo +250 mil. CZK) díky prodeji části portfolia nesplácených úvěrů s pozitivním nezdaněným ziskem ve výši 400 mil. CZK.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.03.2019ČEZ se možná zajímá o koupi innogy (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2019Transakce Monety se skupinou PPF nebude (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688