Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  08.05.2018 23:35:38

8. května: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech uzavřely v úterý téměř na úrovních z pondělka. Smazaly přitom předchozí ztráty díky oživení energetických firem po oznámení Donalda Trumpa, že odstupuje od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Americký prezident tak potvrdil to, co většina investorů čekala.

Index Dow nakonec stoupl o 2,89 bodu (0,01 %) na 24 360,21 bodu, širší S&P 500 se snížil o 0,71 bodu (0,03 %) na 2 671,92 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 1,69 bodu (0,02 %) na 7 266,90 bodu. Index volatility VIX klesl o 0,27 % na 14,71 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři bazické body na 2,98 %.

Prezident Donald Trump prohlásil, že jaderná smlouva s Íránem je neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Zároveň řekl, že obnoví sankce proti islámské republice, a to na "nejvyšší úrovni".

VYMĚNÍ AKCIE BANG SKUPINU FANG?

Rozhodnutí odstoupit od dohody pravděpodobně zvýší riziko konfliktu na Blízkém východě, popudí evropské spojence USA a naruší globální dodávky ropy. Trump dodal, že je ochotný jednat o nové dohodě s Íránem. "Když bude Írán moci opět pracovat na svém jaderném programu, bude to na trzích znamenat podporu pro americký dolar a tlak na snížení výnosů amerických dluhopisů," komentoval dění Komal Sri-Kumar, šéf Sri-Kumar Global Strategies. "Odchod USA od dohody bude znamenat další izolaci Ameriky."

Dílčí index S&P energetických firem nakonec smazal ztráty, protože cenám ropy se po oznámení podařilo zmírnit předchozí propad. Ze sektorů jinak v úterý posílily ten průmyslový a finanční. "Nebýt bank, byl by dnešní výsledek obchodování o poznání ponuřejší," upozornil JJ Kinahan, stratég z TD Ameritrade.

Americký dolar vzrostl ke koši měn na novou nejvyšší hodnotu v letošním roce. K růstu přispěly obavy z politického vývoje v Itálii. Část zisků dolar smazal po oznámení, že se USA stahují z jaderné dohody s Íránem. Obchodníci nicméně bagatelizují význam dohody pro další pohyby trhu, protože rozhodnutí se čekalo.

CO MÁ SMYSL SLEDOVAT NA FOREXU?

Na vývoj kurzu dolaru má podle nich nyní vliv hlavně zvyšování úroků v USA. Dolarový index, který sleduje výkon americké měny ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,4 % na 93,12 bodu. Vůči euru dolar stoupl o půl procenta na 1,1861 USD, k jenu nepatrně vzrostl o 0,03 % na 109,12 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,5 % na 129,44 JPY.

Ceny ropy během dne klesaly, ale držely se v blízkosti nejvyšších hodnot za více než tři roky. Investoři čekali na Trumpovo oznámení. Analytik z firmy Petromatrix Olivier Jakob upozornil, že trhy na rozhodnutí čekaly již několik měsíců a obchodníci je již z velké části do cen promítli.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688