Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.05.2018 08:49:16

Buffettova investiční firma vykázala ztrátu. Co je důvodem?

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway měla v prvním čtvrtletí čistou ztrátu 1,14 miliardy dolarů (24,3 miliardy ), zatímco o rok dříve byla v zisku 4,06 miliardy USD. Ztrátové hospodaření není pro podnik miliardáře a filantropa Warrena Buffetta obvyklé a jak Buffett řekl na valné hromadě akcionářům, příčinou jsou jen účetní změny.

Buffett už dříve upozorňoval, že nová pravidla povedou k prudkým, ale podle jeho názoru bezvýznamným výkyvům v hlášených výsledcích. Například v prvním čtvrtletí musel podnik započítat nerealizované ztráty z investic za 6,2 miliardy dolarů. Tyto ztráty přitom nakonec tak vysoké být nemusejí, anebo z nich ještě může být při pozdějším prodeji zisk. Hodnota akciového portfolia na konci roku činila 170,5 miliardy USD.

Buffett nová pravidla zavedená v účetních pravidlech v USA označil za noční můru a varoval, že výsledkem budou "naprosto divoké a nevypočitatelné výkyvy" v hospodářských výsledcích, které mohou v závislosti na jejich směru investory zbytečně vystrašit, nebo naopak bezdůvodně povzbudit. Jinak se ale Buffett o Spojených státech vyjadřoval velmi lichotivě.

"Tato země skutečně funguje. Opravdu. Tato země má šestkrát větší růst HDP na hlavu, než měla v době, kdy jsem se narodil. Je to skutečně obdivuhodná země... Byl bych moc rád, kdybych byl dítě, které se dnes narodí ve Spojených státech," řekl.

Ve čtvrtletí výrazně klesly akcie banky Wells Fargo a nápojové společnosti Coca-Cola, které tvoří významnou část akciového portfolia Berkshire Hathaway. Zatímco první odepsaly 13,6 procenta, akcie Coca-Coly ve čtvrtletí klesly o 5,3 procenta.

Berkshire zároveň ukončila dlouhé období nepříznivého vývoje na provozní úrovni, zejména díky tomu, že se zlepšila pojišťovací součást. Hospodářský růst zase pomohl akciím firem v odvětví železniční dopravy, průmyslu a spotřebitelských produktů.

Provozní zisk firma ve čtvrtletí zvýšila meziročně o 49 procent na 5,29 miliardy dolarů (112,6 miliardy ). Na jednu akcii třídy A je to 3215 dolarů proti zisku 2163 USD před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že provozní zisk na akcii dosáhne 3116 USD.

Vzhledem k poklesu cen akcií na burze se o 0,3 procenta za čtvrtletí snížila účetní hodnota akcií Berkshire Hathaway. Část analytiků se domnívá, že právě pokles cen akcií byl jednou z hlavních příčin, proč si akcie Berkshire Hathaway nevedly dobře. Z maxima, na kterém se ocitly 29. ledna, sestoupily o deset procent.

Buffettův podnik ve čtvrtletí nakoupil mimo jiné i větší podíl akcií Applu. Navzdory tomu měla společnost Berkshire Hathaway na konci čtvrtletí 108,6 miliardy dolarů v penězích a peněžních ekvivalentech, což Buffettovi dává dostatečnou munici na jednu i víc velkých akvizic.

Firma výsledky hospodaření zpravidla zveřejňuje v pátek večer, tentokrát tak ale učinila až dnes, na valné hromadě. Akce v Omaze v americkém státě Nebraska, kde Buffett (87) dlouhodobě žije, se každoročně účastní stovky akcionářů, novinářů a finančních analytiků. Buffett tam se svým dlouholetým spolupracovníkem Charliem Mungerem (94) vždy zhruba pět hodin odpovídá na jejich dotazy. Akci se přezdívá Woodstock kapitalismu, Buffett si za svůj cit na dobré investice vysloužil přezdívku Věštec z Omahy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.02.2023Co je a co není investiční crowdfunding JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
14.01.2022Co (ne)říká Buffettův indikátor o ocenění amerických akcií? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688