Otevřeno? Zavřeno? Změny se sváteční otvírací dobou lidi štvou

Už zítra je po týdnu opět volný den. A i když se spousta Čechů těší na lenošení, velká část národa opět řeší otázku, zda budou obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních otevřené nebo povinně zavřené podle kontroverzního zákona.

Nejprve odpověď na tu nejdůležitější otázku - v úterý si v hypermarketu nenakoupíte. Osmý květen totiž spolu s několika dalšími volnými dny patří mezi státní svátky, během nichž musejí větší obchody zůstat povinně zavřené.

Přitom minulý týden bylo v úterý normálně otevřeno. A to je věc, která spoustě lidí vadí - že si svátky v očích českých zákonodárců nejsou rovny a obchody jsou otevřené (zavřené) jen na některé z nich.

"Nechal bych zavřeno o všech svátcích. Má být jarní počasí, tak vyrazte ven a ne do obchodu," nabádá ve facebookové diskuzi na TN.cz Radek Vachta.

Dagmar Žákové ovšem nejednotnost otvíracích dob vadí a neváhá ji označit za bordel. Navíc si myslí, že kvůli tomuhle bordelu spousta nakupujících rezignuje a raději si preventivně nakoupí ještě před státním svátkem. Bez ohledu na to, jestli budou obchody otevřené či ne.

Otázka, zda jsou obchody v ten či onen svátek otevřené nebo zavřené, je také nesmrtelným evergreenem v sousedských skupinách na facebooku.

 

V podstatě pokaždé se v nich den před volnem nebo přímo ve státní svátek objeví několik dotazů, zda je otevřený ten který hypermarket.

Takový dotaz ve skupině Ostrava položil minulý týden i Petr Lavička. A i když se podle smajlíku nakonec ptal nejspíš jen z legrace, objevily se pod příspěvkem na dvě desítky komentářů. Část z nich pobavených, ale také pohrdlivých.

Po 8. květnu nás další volno čeká 5. a 6. července. Cyril s Metodějem ani mistr Jan Hus ovšem obchody nezavřou. To se stane až 28. září na Den české státnosti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy