Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  04.05.2018 23:33:33

4. května: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie uzavřely páteční obchodování s výraznými zisky, všechny tři hlavní indexy si připsaly více než procento. Nejvíce se dařilo technologickým titulům v čele s firmou Apple. Náladu na trhu podpořily nejnovější údaje z trhu práce ve Spojených státech, když slabší tvorba pracovních míst a pomalejší růst mezd uklidnily obavy investorů z rychlejšího zvedání základní úrokové sazby a zrychlování inflace. Zpevňoval ale také americký dolar.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v pátek připsal 1,39 % na 24 262,51 bodu, širší S&P 500 stoupl o 1,28 % na 2 663,42 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 1,71 % na 7 209,62 bodu. Index volatility VIX klesl o 7,11 % na 14,77 bodu (před týdnem 15,41 bodu) a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se změnil jen nepatrně a zůstal na 2,95 % (před týdnem 2,96 %).

Za celý týden ztratil Dow 0,2 %, S&P 500 odepsal 0,24 %, ale Nasdaq Composite stoupl o 1,26 %

Po pátečním oznámení miliardáře Warrena Buffetta, že jeho investiční společnost Berkshire Hathaway v prvním čtvrtletí přikoupila dalších 75 milionů akcií Applu (+3,92 %), se akcie výrobce iPhonů vyhouply na rekordních více než 184 USD. Buffett se k technologickému sektoru dlouho stavěl skepticky, v posledních letech se z něj ale stal velký fanoušek výrobce populárních zařízení. Berkshire nyní vlastní více než 240 milionů akcií Applu v hodnotě 42,5 miliardy dolarů.

Míra nezaměstnanosti v USA podle údajů amerického ministerstva práce v dubnu klesla na 3,9 % a je nejníže od roku 2000. Ekonomika ovšem vytvořila jen zhruba 164 tisíc pracovních míst, což je méně, než se čekalo. Data také ukázala, že růst průměrné hodinové mzdy v dubnu zpomalil na 0,1 % z březnových 0,2 %.

"Zpráva z trhu práce může pomoci býkům i medvědům. Volatilita na akciovém trhu se nicméně sesunula na komfortní úroveň a ocenění akcií je po poklesech o něco atraktivnější," uvedla Quincy Krosbyová z Prudential Financial.

PROČ NEHÁZET AKCIOVOU FLINTU DO ŽITA: 5 DŮVODŮ

Na devizovém trhu v pátek posiloval dolar, který se pohyboval kolem svých letošních maxim, a naopak se nedařilo euru, jež se vůči němu propadlo na letošní minimum. Kolem 22.00 SELČ euro na dolar ztrácelo zhruba 0,3 %a a prodávalo se za 1,1953 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu přidával asi 0,2 % na 92,61 bodu. Kromě zprávy o rekordně nízké nezaměstnanosti v USA dolar dlouhodobě těží z politiky americké centrální banky, která na rozdíl od jiných centrálních bank signalizuje ochotu pokračovat ve zvyšování základní úrokové sazby.

Ceny ropy v pátek výrazně rostly. Vzhůru je tlačila možnost obnovení amerických sankcí vůči Íránu. Americký prezident Donald Trump by měl ohledně možnosti obnovení sankcí vůči Íránu rozhodnout do 12. května. Investoři se obávají, že by znovuzavedení sankcí mohlo snížit vývoz ropy z Íránu.

Vláda v Teheránu tento týden oznámila, že vývoz ropy z Íránu v dubnu dosáhl 2,6 milionu barelů denně. To je nejvyšší úroveň od dohody z roku 2015, která omezuje protiíránské sankce výměnou za zpomalení tempa rozvoje íránského jaderného programu. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf ve čtvrtek prohlásil, že požadavky Spojených států na změny v této dohodě jsou nepřijatelné.

Analytici ze společnosti ANZ v pátek předpověděli, že by se cena ropy Brent do konce letošního roku mohla vyšplhat na 80 dolarů za barel.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688