Bydlete ekologicky, myslete udržitelně

REKLAMA       Inzerce, 9.5.2018

 

Nezáleží na tom, jestli už máte dům postavený nebo se na to teprve chystáte. Ekologické prvky můžete vnést do každého typu stavby. Stačí se jen zaměřit na ty správné oblasti.

Stavební materiál

Pokud máte ještě na výběr a stavba domu vás teprve čeká, poohlédněte se po těch správných materiálech. Zaměřte svoji pozornost na to, jakým způsobem se vámi zvolené produkty vyrábějí. Ekologickou výrobu by vám měl být prodávající schopný na vyžádání potvrdit příslušným certifikátem. Toto doporučení se vás samozřejmě týká i v případě, že se chystáte na rekonstrukci. Zkuste se také poohlédnout po dodavatelích, kteří působí na území České republiky. Takoví totiž svoje zboží nepřepravují na velké vzdálenosti a nezatěžují tak životní prostředí.

Vybavení

Hrubá stavba je za vámi a teď vás čeká další velké rozhodnutí – okna, střecha, garážová vrata, dveře a další vybavení, bez kterého by dům nemohl správně fungovat. Důležité ale je, abyste se zaměřili na kvalitu těchto prvků. Do budoucna díky tomu ušetříte nemalé peníze i životní prostředí.

Jakmile se pustíte do oken, zvažte také zabudování předokenních rolet. Díky nim budete v domě udržovat příjemnou teplotu jak v létě, tak v zimě, kdy rolety zabraňují zbytečnému úniku tepla z domu. Spotřebujete tak na vytápění podstatně méně energie.

 

Dveře rovnou zvolte bezpečnostní, ideálně pak hliníkové, které jsou nenáročné na údržbu a vyznačují se dlouhou životností. Zároveň mají skvělé izolační vlastnosti. A to samé platí u garážových vrat. I tady dbejte na kvalitu a nebojte se prodejce zeptat na detaily ohledně materiálů.

Ani střešní krytiny v ekologii nezaostávají. Dřevěné šindele jsou z hlediska materiálů i výrobního procesu na pomyslném vrcholu žebříčku, velmi dobře si povedete také s betonovými taškami, které jsou zároveň odolné i barevně stálé.

Venkovní zajištění

Domov jste vyřešili a teď ještě zbývá zamyslet se nad využitím exteriéru. Pokud máte možnost, zajistěte si sběr dešťové vody. Tu můžete využít na praní, zalévání, mytí nebo například splachování.

Využijte funkčně také prostor zahrady. Zasaďte ovocné stromy a keře, vypěstujte si vlastní zeleninu. Každý krok, který podniknete směrem k ekologickému bydlení, je velkým krokem pro vás, ale i životní prostředí. A věřte, že možnosti, které jsme vám nastínili v tomto článku, jsou jen několika málo zmínkami z toho všeho, co můžete podniknout.


Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry