Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  04.05.2018 09:23:55

Rozbřesk: Prognóza ČNB: Ještě rychleji a s ještě nižší inflací

Případné pomalejší posilování koruny může vytvořit prostor pro rychlejší růst úrokových sazeb. A ještě pro úplnost…, pokud jej nevykompenzuje nějaký jiný faktor srážející inflaci dále pod cíl či prognózu. Asi takto se dá zjednodušeně shrnout poselství z květnového zasedání bankovní rady, od kterého se nečekalo žádné překvapující rozhodnutí, ale především postoj ČNB k aktuálnímu vývoji kurzu koruny.

Bankovní rada se tentokrát rozhodovala pod dojmy nové prognózy, která je v některých směrech ještě optimističtější než ta únorová. Především pokud jde o vyšší ekonomický růst doprovázený nižší inflací navzdory tomu, jak uvedl guvernér, že „domácí inflační tlaky zůstávají silné“ a „projevuje se v nich výrazná mzdová dynamika v podmínkách rychlého růstu české ekonomiky“. Jak se zdá, z dosud ne zcela zveřejněné prognózy, ČNB i nadále spoléhá na protiinflační vliv posilující koruny a na odeznívání dřívějších proinflačních faktorů jako bylo zavedení EET nebo zdražování potravin.

Právě kurz, respektive postoj ČNB k němu byl tím hlavním, co trhy zajímá nejvíce. Centrální banka i nadále předpokládá, že díky úrokovému diferenciálu bude koruna postupně posilovat v letošním i v příštím roce. Ne sice tak rychle, jak vycházelo z únorové prognózy, která očekávala kurz ve druhém čtvrtletí letošního roku na úrovni 24,90 EUR/CZK, ale i tak by měl průměrný kurz koruny vůči euru v posledním kvartále roku dosahovat 24,60 a ve stejném období příštího roku 24,30. K tomu se dá dodat jen to, že centrální banka i nadále ve svém výhledu spoléhá na další příliv (spekulativního) zahraničního kapitálu. Aktuální odchylka tržního kurzu od prognózy ČNB neznepokojuje a nejspíše ji považuje jen za dočasnou. Pouze pokud by přetrvávala po delší dobu, zvýšila by se pravděpodobnost dřívějšího zásahu v podobě navýšení úrokových sazeb.

ČNB nicméně předpokládá, že v příštím roce by měla sazby zvyšovat pomaleji, než naznačovala únorová prognóza. Průměrný tříměsíční PRIBOR by tak měl ve čtvrtém čtvrtletí 2019 dosáhnout 2,1 %. Za posledního půl roku tak ČNB snížila prognózu této sazby o sedm desetin procentního bodu a přiblížila se tak našemu odhadu počítajícímu s pomalejším než dříve prezentovaným utahováním měnové politiky.

CZK a dluhopisy

Koruna si během dvou posledních dnů připsala vůči euru dvacet haléřů a vrátila se tak k hranici 25,50 EUR/CZK. Polovina z tohoto „zisku“ se jí dostala po včerejší tiskové konferenci guvernéra ČNB, který představil novou prognózu centrální banky a nastínil její záměry pro další měsíce. Šlo především o fakt, že oproti únorovému výhledu ČNB nyní centrální banka předpokládá jedno zvýšení úrokových sazeb do konce letošního roku. Na druhou stranu ovšem prozatím počítá s pomalejším růstem sazeb pro rok 2019. Stručně řečeno i nadále ČNB spoléhá na úrokový diferenciál, který by měl korunu posunovat k novým post-exitovým maximům. Vše je ovšem zahaleno nejistotou politiky ECB, která by snad něco málo mohla už konečně naznačit na svém červnovém zasedání.

Zahraniční forex

Eurodolar se stabilizoval v okolí 1,20 EUR/USD a zdá se, že se mu zatím moc nechce padat dál pod tyto technické mantinely. Ve středu Fed nepřekvapil nijak extrémně jestřábím komentářem a středeční HDP eurozóny sice zpomalilo, ale v zásadě podle všeobecného očekávání trhů. To euru zatím nepodlamuje kolena a i včerejší inflace v eurozóně, která jen lehce poklesla z březnových lokálních minim, pomohla euru k další stabilizaci.

Ropa

Klid před (možnou) bouří charakterizuje dění posledních dní na ropném trhu, kdy cena Brentu okupuje úzké pásmo mezi 73-74 USD/barel. Nadále platí, že hlavní pozornost přitahuje vývoj okolo íránské jaderné dohody, o níž bude americký prezident rozhodovat již za osm dní. V tomto ohledu stojí za zmínku právě čísla z Íránu, který za minulý měsíc exportoval nejvíce surové ropy (2,62 mil. barelů denně) od uvolnění sankcí v roce 2015. Ze strany Íránu jde do jisté míry o obezřetnostní opatření a snahu dostat co nejvíce vlastní produkce na zahraniční trhy bez jakýchkoli omezení, která mohou již brzy přijít ze strany USA, respektive jejich spojenců.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688