Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.05.2018 17:08:38

Summary: I přes dobré výsledky dnes investoři posílají akcie dolů

EVROPA:

adidas


Prodejce sportovního oblečení uzavřel kvartál s tržbami ve výši 5,6 mld. EUR, což znamená, že držel krok s konsensem trhu. 2% meziroční pokles se může zdát na první pohled nepříjemný, avšak vina padá na slabý dolar. Abstrahujeme-li od měnových výkyvů, tak si tržby polepšily o 10 % yoy. Hrubá marže se prostřednictvím vyšších cen prodejního sortimentu a příznivějšího produktového mixu rozšířila o 150 bps yoy na 51,1 %. Díky tomu pozorujeme růst ukazatele EBIT (provozní zisk) o 18 % yoy na hodnotu 750 mil. EUR. Konsensus zůstal o 40 mil. EUR níže.

Co do vývoje na jednotlivých trzích, tady bychom poukázali zejména na Severní Ameriku. Jak Under Armour, tak Nike tady ztrácí tržní podíl ve prospěch adidas. Jeho tržby z tohoto regionu vylétly vzhůru o dalších 20 % yoy a momentálně se starají o téměř 20 % celkových tržeb. Nevýhodou je expozice na momentálně oslabující dolar, jejíž důsledky jsme zmínili v předešlém odstavci.

Výhled na rok 2018 počítá s růstem tržeb o 10 % (bez měnových výkyvů). Hnacím motorem budou samozřejmě Severní Amerika a Asie+Pacifik. Hrubá marže by se měla rozšířit o 30 bps yoy na 50,7 % a provozní marže o cca 60 bps yoy na 10,4 %.

Akcie adidas se celý den držely, nakonec však povolily a momentálně odepisují 5 %.

USA:

Tesla


Oznámení posledních výsledků výrobce elektromobilů se neobešlo bez malé kontroverze, kdy Elon Musk (šéf Tesla) odmítl analytikům odpovídat na „všetečné dotazy“. Nás však bulvár nezajímá, nás zajímají tvrdá čísla, a na ně se nyní podíváme.

Tržby vyrostly o 25 % yoy na 3,4 mld. USD, přičemž konsensus se pohyboval kolem 3,3 mld. USD. Hrubá marže hlavního automobilového byznysu se sice zúžila o 90 bps yoy na 18,8 %, držela se však nad predikovanými 16,3 % díky dobrému výkonu ustálených Modelů S a X. Čistý zisk na akcii se usadil na -3,35 USD (konsensus -3,16 USD), klesajíc z -1,33 USD v předešlém roce. Tesla opět pálila hotovost jedna radost, avšak díky rozumné kontrole kapitálových výdajů dokázal volný cashflow splnit predikce (-1 mld. USD).

Oči investorů se však momentálně upírají hlavně k produkčním číslům Modelu 3, jenž by měl Teslu vytáhnout z patálií spojených se záporným cashflow a nedostatkem hotovosti. Začneme dobrými zprávami. Vyřešení komplikací na výrobních linkách v Gigafactory (baterie) a ve Fremontu (Model 3) umožnilo dosáhnout produkční tempo více než 2 tis. kusů Modelu 3 týdně. Management proto nadále věří v dosažení cíle 5 tis. automobilů týdně přibližně do konce června tohoto roku. Horší už je, že aby Tesla vyřešila problémy s produkcí, musela začít montovat auta non-stop a celkově omezit automatizaci výroby. Výsledkem toho je, že dosažení 25% hrubé marže na Modelu 3 se odkládá z června tohoto roku až na druhou polovinu roku příštího.

Co se týče modelů S a X, tak zákazníkům bylo doručeno skoro 22 tis. těchto automobilů. Management ponechává cíl pro tento rok na 100 tis. kusů. Jelikož druhý kvartál roku by měl být podobný tomu prvnímu, budou muset dodávky v druhé polovině roku trochu zrychlit (cca 28 tis. kusů na kvartál).

Jak zhodnotit tato čísla? Nedá se říci, že bychom z nich měli vyloženě radost, ale aspoň se nám nedostalo žádného dalšího nepříjemného překvapení. Spíše se jedná o starou známou písničku o Tesle. Negativní reakce trhu může být spojená s pocitem, že Elon Musk schovává ve skříni ještě nějaké kostlivce a proto nechce odpovídat na „všetečné dotazy“ analytiků.

Tesla před otevřením trhu klesá na ceně o 7 %.

Spotify Technology

Zelenáč na New York Stock Exchange, jenž se zabývá streamováním hudby, má za sebou první úspěšný kvartál jako veřejně obchodovaná společnost. Tržby poskočily o 30 % yoy na 1,14 mld. EUR, držíc se v linii konsensu trhu. Náklady na prodané zboží, což jsou vlastně licenční poplatky vydavatelským studiím, se držely zpátky a hrubá marže se díky tomu meziročně rozšířila z 11 % na nynějších 25 % (konsensus 23,5 %). Dokonce i provozní zisk se přiblížil k černým číslům, když se dostal ze záporných 170 mil. EUR na -40 mil. EUR. Volný cashflow je nadále kladný (74 mil. EUR) a společnost navýšila objem hotovosti na svých účtech o 270 mil. EUR na 730 mil. EUR.

Ponoříme se ještě na chvíli do provozních metrik. Počet uživatelů platících za obsah se dostal na 75 mil. (+45 % yoy), v což doufal také trh. Obětí pro tento růst je pokles průměrných tržeb z jednoho uživatele (ARPU), jenž je zapříčiněn oblíbeností cenově výhodných „tarifů“ (Family a Student) a také rychlým růstem byznysu na nízkomaržových rozvojových trzích. Tato metrika tak sklouzla o 14 % na 4,72 EUR. Neplatících uživatelů, kteří přinášejí peníze prostřednictvím reklamy, přibilo meziročně 20 % a celkově dosahují 100 mil. Churn rate, což je poměr ztracených uživatelů k počtu stávajících uživatelů, se poprvé dostal pod 5 %.

Management ve své správě poukázal ještě na tempo růstu celého hudebního průmyslu. Dle zprávy asociace IFPI narostly globální tržby tohoto trhu v roce 2017 o 8 % yoy, což je zrychlení z 6 % v roce 2016. Samotný streaming si pak ke svým tržbám přihodil 40 % yoy a dostal se na 6,6 mld. USD.

Výhled na rok 2018 zůstal nezměněn. Pro další kvartál počítá management s tržbami 1,0 až 1,3 mld. EUR, hrubou marží mezi 24 až 26 % a provozní ztrátou 140 až 60 mil. EUR. Počet platících uživatelů by se měl usadit mezi 79 až 83 mil. Všechna čísla víceméně splňují predikce trhu.

Jak je asi z komentáře patrné, s výsledky za první kvartál jsme vyloženě spokojeni. Negativní reakce trhu přichází pravděpodobně v návaznosti na přehnané nadšení, které jsme pozorovali během uplynulého týdne a které vyhnalo cenu akcií až k 170 USD.

Akcie Spotify odepisují 9 % a padají na 154 USD.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688