Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  03.05.2018 09:09:03

ČNB sazby nezvedne a znovu představí opatrnou prognózu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Inflace v eurozóně by  v dubnu měla zůstat na 1,3 % i přes oslabení jádrové složky. Její dynamiku podporují hlavně ceny energií. Zvolňující cenový růst bude hlavním tématem pro dnešní zasedání ČNB. Ta sazby nezvedne. Trhy budou hlavně sledovat, jak moc se kvůli nízké inflaci a slabšímu kurzu změnil výhled pro růst sazeb.

Ekonomika eurozóny dočasně zvolnila

Velikonoce, které jsme letos slavili o něco dříve než vloni, hrají svou roli i v inflačních číslech. Jádrová inflace v eurozóně kvůli jejich posunu v dubnu podle našeho odhadu zvolnila na 0,8 %. Takový vývoj již naznačila inflační data z některých zemí EMU. I přes tento pokles zůstává celková inflace beze změny na 1,3 %. Podporuje ji totiž zvyšování cen energií kvůli rostoucí ceně ropy na světových trzích. Ceny energií by měly inflaci v eurozóně v průběhu léta vytlačit až k 1,5 %. Ke konci roku ji však efekt statistické základny vrátí zpět těsně nad 1 %.

Ve Spojených státech bude zveřejněn ISM ze služeb. Ten podle odhadu ekonomů SG dozná mírného oslabení.  

Zasedání Fedu dolar nesrazilo

Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí roku přidala 0,4 % q/q. Tento údaj trhy nepřekvapil. Jedná se o zpomalení po velmi dobré dynamice, kterou jsme zaznamenali ve třetím a čtvrtém kvartále loňského roku. Za tímto zpomalením stojí do velké míry jednorázové faktory. Mezi ně patří studenější počasí a přívaly sněhu, chřipková epidemie a vlna stávek (zejména v Německu). Po zbytek roku očekáváme zrychlení růstu HDP v eurozóně. Měnová politika zůstává extrémně uvolněná, větší impuls přichází i od fiskální politiky a situace na trhu práce se rychle vylepšuje. V dalších čtvrtletích by tak dynamika HDP měla zrychlit na 0,5-0,6 % q/q. Podobně jako v loňském roce by tak i letos hospodářství zemí platících eurem mělo přidat 2,5 %.

Včerejší zasedání americké centrální banky nepřineslo velká překvapení. Zvyšování sazeb se nečekalo, a tak největší pozornost směřovala k hodnocení současné ekonomické situace a jejích rizik. Fed sice přiznal, že růst v prvním čtvrtletí oslabil, nicméně zhodnotil růst tvorby fixního kapitálu stále jako velmi silný. Celkově byla rizika prognózy zhodnocena jako vyrovnaná. Co se týče inflace, Fed dokonce zmírnil hodnocení rizik týkajících se cenového růstu. Je zřejmé, že v tomto bodě se Fed drží svého výhledu. 

Včera to již chvíli vypadalo, že společná evropská měna zastaví svůj oslabující trend. Nicméně v odpoledních hodinách se znovu vydala dolů. Prolomila dokonce hladinu 1,20 USD/EUR. Po zasedání Fedu se nad tuto úroveň ještě na chvíli vrátila, ale poté se znovu vydala směrem ke slabším hodnotám. Dnes ráno se kurz pohybuje blízko 1,198 USD/EUR. 

V prognóze ČNB se popere nižší inflace se slabší korunou

Dnešní jedinou zajímavou událostí v regionu je zasedání ČNB. Ta podle našeho odhadu sazby nezvedne. Zajímavé bude zhodnocení současného ekonomického vývoje a nová prognóza. U nového výhledu ČNB už se nebudeme soustředit, kolik zvýšení sazeb předpokládá, ale spíše, jestli ještě letos ČNB vidí růst sazeb alespoň jednou. Proti hovoří současný propad inflace. Na druhé straně stojí výrazně slabší koruna. Více jsme o ČNB psali ve svých nových Ekonomických výhledech zde http://bit.ly/2HKHhqM. Pod tímto odkazem najdete také naší celou novou prognózu pro domácí ekonomiku.

Po sváteční divočině se včera koruna uklidnila

Kurz koruny, který se v úterý vydal až nad 25,80 CZK/EUR, včera ráno mírně korigoval a uklidnil se kolem úrovně 25,60. Ke zklidnění mohl přispět i včera zveřejněný PMI. Ten sice mírně ztratil, ale stále se drží na velmi dobrých hodnotách. Více jsme psali zde: http://bit.ly/2jnEgOQ. Státní rozpočet za duben vykázal pouze nepatrný přebytek. Ještě horší jsou čísla, pokud je očistíme o projekty spolufinancované z EU. Více jsme psali zde: http://bit.ly/2w7GB9K.

Polský zlotý, ani maďarský forint své úterní ztráty neumazaly. Zlotý se držel blízko hladiny 4,275 PLN/EUR, zatímco forint mírně oslabil na 314,3 HUF/EUR.

Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.09.2022ECB dnes znovu zvýší sazby (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688