Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.05.2018 23:09:15

2. května: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie po oznámeném rozhodnutí centrální banky ponechat základní úrokovou sazbu beze změny krátce posílily, ale vzápětí své zisky smazaly. Banka totiž uvedla, že očekává pokračování růstu inflace, a naznačila, že by proto v budoucnu mohla přistoupit k dalšímu navyšování sazeb. Obavy investorů také budí zhoršující se obchodní vztahy mezi Spojenými státy a Čínou. Na devizových trzích zpevňoval dolar.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 0,72 % na 23 924,98 bodu, širší index S&P 500 klesl také o 0,72 % na 2 635,67 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,42 % na 7 100,90 bodu. Index volatility VIX stoupl o 2,91 % na 15,94 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden bazický bod na 2,98 %.

"Řekl bych, že trh vydechl úlevou, protože nedošlo k nečekanému navýšení sazeb," řekl agentuře Reuters analytik Randy Frederick z americké banky Charles Schwab. Následnou korekci cen akcií vysvětluje jeho kolega Steven Violin ze společnosti F.L. Putnam Investment Management Company faktem, že trhy toto rozhodnutí Fedu v podstatě předvídaly.

Měnový výbor Fedu ponechal podle očekávání a navzdory rostoucí inflaci základní úrokovou sazbu bez změny v rozmezí 1,50-1,75 %. Banka nicméně zdůraznila, že v příštích 12 měsících očekává hodnotu inflace okolo dvou procent, což jí ponechává prostor k dalšímu zvyšování sazeb, které již také naznačila. Obecně se v tomto roce počítá s dalšími dvěma navýšeními, první by mohlo přijít již v červnu. Poprvé letos Fed úroky zvyšoval v březnu. Podle některých expertů by právě kvůli růstu inflace mohlo v roce 2018 dojít dokonce ještě ke třem dalším navýšením.

WARREN BUFFET HODNÝ A ZLÝ

Růst zaznamenaly po ohlášení čtvrtletních výsledků akcie technologické společnosti Apple (+4,42 %). Apple meziročně zvýšil čistý zisk o zhruba 25 % na 13,8 miliardy dolarů. Zároveň oznámil zvýšení dividendy a rozšíření programu zpětného odkupu vlastních akcií. Na druhém konci spektra se ocitl majitel Snapchatu, firma Snap (-21,94 %). Společnost nenaplnila očekávání analytiků ohledně tržeb a počtu uživatelů.

Celkově středeční výsledky firem spíše stahovaly trh níže. Výsledková sezóna za první kvartál zatím jako celek vyznívá úspěšně, pokud jde o zisky a tržby ve vztahu k očekáváním trhu, výhledy firem a detailnější statistiky ale nezřídka vedou k negativním reakcím investorů na oznámená čísla. "Zdá se, že obchodníci lepší než analytiky předpokládané údaje očekávali," poznamenal k tomu Willie Delwiche, stratég ze společnosti Baird.

Na devizových trzích se dařilo dolaru. Pomohl mu výhled na další zvyšování úrokové sazby ve Spojených státech. Okolo 22.00 SELČ přidával dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zhruba 0,4 % na 92,61 bodu. Euro na dolar ztrácelo také asi 0,4 % na 1,1941 USD. Trhy podle agentury Reuters promítají do kurzů ještě očekávaný dvojí nárůst základní úrokové sazby ve Spojených státech v letošním roce.

CO ČEKÁ OD EUR/USD TRADER A CO STRATÉG?

V posledních týdnech oslabuje k dolaru euro. Poškozuje ho rostoucí nejistota ohledně toho, kdy přistoupí Evropská centrální banka k normalizaci své měnové politiky. ECB udržuje mimořádně nízké úrokové sazby a masivně nakupuje dluhopisy, aby stimulovala ekonomiku eurozóny. Stále se jí ale nedaří dostat inflaci v eurozóně těsně pod dvě procenta, jak si vytkla za cíl.

Ceny ropy opět klesaly. Dolů je tlačila zpráva o překvapivě silném růstu zásob suroviny ve Spojených státech. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 6,2 milionu barelů. Analytici přitom předpovídali nárůst o pouhých 739 000 barelů. V pondělí úřad uvedl, že těžba ropy ve Spojených státech v únoru vzrostla o 260 000 barelů denně na rekordních 10,26 milionu barelů.

Stoupající produkce v USA podkopává snahu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a několika dalších těžařských států podpořit ceny suroviny omezením dodávek na trh. K poklesu cen přispívá rovněž stoupající vývoz ropy z Íránu. Ten v dubnu podle vládních údajů dosáhl 2,6 milionu barelů denně, tedy nejvyšší úrovně od dohody z roku 2015, která omezuje protiíránské sankce výměnou za zpomalení tempa íránského jaderného programu. Americký prezident Donald Trump však nyní zvažuje obnovení sankcí, což by podle analytiků mohlo vést k růstu cen ropy. Trump by měl rozhodnutí ohledně sankcí učinit do 12. května.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688