Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.05.2018 17:28:51

Summary: Příjemné překvapení v podobě silných metrik Mastercard

USA:

Mastercard (Investiční tipy)

Poskytovatel platebních služeb dokázal těmito výsledky opět velice příjemné překvapit. Tržby vyskočily vzhůru o 30 % yoy na 3,6 mld. USD, nechávajíc konsensus (3,25 mld. USD) daleko za sebou. Pobídky pro obchodníky byly nečekaně nízké a z tržeb ukously jen 29,5 % (predikce 31,5 %). Vyšší režijní náklady sice stáhly provozní marži o 140 bps yoy na 54,2 %, ani to však nezastavilo v rozletu čistý zisk na akcii. Ten se nakonec usadil na 1,50 USD (+50 % yoy), čímž překonal konsensus o 25 centů. Dokonce i objem zpracovaných plateb měl výrazný náskok (1,05 bil. USD proti predikovaným 0,99 bil. USD), když poskočil o 20 % yoy. Nafoukly jej především mezinárodní platby (tj. mimo USA) prostřednictvím debetních i kreditních karet.

Akcie Mastercard nabírají téměř 3 %.

 

CVS Health (Investiční tipy)

Americký poskytovatel lékárenských služeb pokračuje ve své tradici a svými výsledky neurazí, ani nenadchne. Tržby pokročily vzhůru o 3 % yoy na 46 mld. USD a držely se tak v linii konsensu. Zlepšený management zásob pomohl lehounce rozšířit hrubou marži (+30 bps yoy na 15 %). Tady se již začínáme dostávat trochu nad predikce a čistý zisk na akcii se nakonec usazuje na 1,48 USD (po úpravě o jednorázové položky). Růst o 25 % yoy byl o 5 p.b. rychlejší, než s čím počítal trh. Volný cashflow bohužel proti predikcím trochu zklamal (1,9 mld. USD v 2,6 mld. USD).

Proti předešlým výsledkům se nám však obrátila karta ve výkonu jednotlivých divizí. Lékárenské služby (silnější divize) nadále zpomalují tempo meziročního růstu a nyní vykázaly již jen +3 %. Důvodem jsou klesající ceny léčiv s tím, jak na trh pronikají nová generika. Samotný maloobchodní prodej léků (slabší divize) však poskočil o téměř 6 % yoy, přičemž prodeje z lékáren otevřených déle než jeden rok (tzv. same-store-sales) se zlepšily také o 6 % yoy. Vděčit můžeme silnějším prodejům léků na předpis (+8,5 % yoy).

Management poskytl i nový výhled na rok 2018. Co do provozního zisku, tady se věci nezměnily a pořád čekáme růst v rozmezí -1,5 až +1,5 %. Dostalo se nám však odhadovaného čistého zisku na akcii, jenž se má pohybovat mezi 6,87 až 7,08 USD. Konsensus se nachází na 6,43 USD, nicméně jelikož se jedná o metriku upravenou o jednorázové položky a máme před sebou divoké období akvizice Aetna, těžko vyvodit, s jakou úpravou počítá trh.

Akvizici pojišťovny Aetna posvětili akcionáři 13. března a postupně získává zelenou i od jednotlivých států. Pořád tedy platí druhá polovina tohoto roku jako přibližný datum dokončení.

 

Akcie CVS nakonec otevíraly v mínusu a momentálně odepisují 3,5 % ceny.

 

Evropa:

 

Novo Nordisk

Dánský výrobce inzulínu zaknihoval tržby ve výši 27 mld. DKK, což je sice o 5 % méně než v předešlém roce, avšak pořád lehce nad konsensem. Náklady na prodané zboží se bohužel téměř nehnuly, což zapříčinilo zúžení hrubé marže o 50 bps yoy na 84,4 %. Predikce však byly překonány i v tomto směru, a když se k tomu přičte kontrola distribučních nákladů a nečekaně vysoké příjmy z úroků, dostaneme se na čistý zisk na akcii ve výši 4,4 DKK (+8 % yoy). Konsensus trhu počítal s výsledkem 4,12 DKK.

V jednotlivých produktových liniích byly výsledky dosti smíšené. Na jednu stranu jsou tady preparáty Levemir (-30 % yoy) a relativně nová Tresiba (+18 % yoy), které oba skončily pod konsensem trhu kvůli cenovým tlakům na americkém trhu. Pak je tady ale vlajková loď Victoza, která se navzdory útoku ze strany konkurence (Eli Lilly) tvrdohlavě drápe vzhůru (+4 % yoy) a dostává se nad predikce. Překvapivě dobře si vedla taktéž léčba hemofilie (porucha srážlivosti krve). Tržby tohoto segmentu sice mírně sklouzly (-3 % yoy) avšak trh očekával výrazně hroší čísla.

 

Akcie Novo Nordisk dnes posilují o 4 %.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.06.2022Příjemné překvapení z maloobchodu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.02.2022Příjemné překvapení z české ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688