STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  02.05.2018 15:55:34

Volatilita globálního trhu fenoménem „Made in USA“?

Autor: Bc. Martin Pohl

Spojené státy americké jsou domovem největší světové ekonomiky, globální rezervní měny a nyní, znovuzrozené tržní volatility. Poprvé od finanční krize, strach vyzařovaný mezi třídami aktiv má své epicentrum v USA. Americká volatilita akcií se probudila z dlouhého spánky, aby předčila své evropské ekvivalenty. Obchodníci se potýkají s 10letými výnosy amerických dluhopisů Treasury Notes, které překonaly významnou psychologickou hranici 3 % a dvouleté výpůjční náklady dosáhly svého maxima od roku 2008.

Americký prezident Donald Trump má jedinečnou zálibu v komentování veřejně obchodovatelných společností, nemluvě o zahraniční politice aktivně zaměřené na nápravu dlouhotrvajících geopolitických konfliktů a existujících normách celosvětového obchodu. Alain Bokobza, vedoucí pracovník Societe Generale pro globální alokace akcií tvrdí, že pozornost je upřena na Spojené státy americké a jak budovat pozice pro další kapitolu otázek na trhu.

Akciové šoky

Implikovaná volatilita amerických akcií za uplynulý měsíc, měřená Cboe indexem volatility, měla typicky vyšší průběh než u evropského protějšku (dle indexu V2X) a to již od únorové smrště, která zničila několik burzovně obchodovatelných produktů, sázejících na trvalý klid.

To je protiklad dlouhodobě trvajícího stálého rozložení mezi USA a Evropou, ale není to překvapující, jelikož se trhy potýkaly s triem amerických faktorů. Tyto faktory tvoří vyšší sazby, vyhlídky obchodních válek a ostré výprodeje technologických akcií.

Volatilita v posledních měsících byla zjevně způsobena negativními vlivy, primárně vedenými z USA, nějaká forma risk prémie je tedy plně odůvodnitelná.

Volatilita indexu S&P500 byla také od poloviny dubna na vyšší prémii než japonský index Nikkei 225 a evropský EuroStoxx 50, což dále podtrhlo napětí na amerických akciových trzích. Navýšením zmatení je Trumpova tendence veřejně kritizovat jednotlivé firmy, což má za následek krátkodobý dopad na hodnotu jejich akcií. "Trump zjevně napomohl zvýšení volatility akciového trhu", prohlásil Michael Purves, hlavní globální stratég společnosti Weeden & Co.

Výnosy pod tlakem

Centrální role, kterou hraje USA na mezikontinentálním finančním trhu znamená, že růst výnosů krátkodobých i dlouhodobých dluhopisů Treasury Notes může znamenat globální problém, který by znamenal navýšený výpůjčních nákladů.

USA je v přední linii ohledně změny ve volatilitě, což je způsobeno, že americký FED je první centrální autoritou, která snižuje svou rozvahu a upouští od politiky levných peněz.

Normalizace monetární politiky, zpevňující se trh práce a rostoucí ceny komodit mohou být testem, zda trh "lehce zvládne" vzrůst amerického dluhu, navázaného na cyklické fiskální stimuly, tak jak prohlásil americký ministr financí Steven Mnuchin.

Vzhledem k této situaci je poměrně tlumená úroveň volatilit sazeb "anomálií" a jakýkoli chaos v amerických sazbách se eventuálně přenese do zbytku světa, alespoň podle historických korelací mezi německými a americkými dluhopisy.

"Přestože sazby se mohou významně lišit, vzhledem k rozdílným monetárním politikám centrálních bank, volatility mají trend být více pospolné", tvrdí Mayank Seksaria, vedoucí pracovník makroekonomické strategie a výzkumu společnosti Macro Risk Advisors.

Export

Obchodní a zahraniční politika USA podněcuje tržní turbulence po celém světě, od zahraničních měn po komodity a celkově USA podněcuje vyšší část tržní volatility než ostatní země. Pozitiva a negativa ve vyjednávání Nafty (Severoamerické dohody o volném obchodu) měly za následek vyvolání prudké změny v kanadské a mexické měně. V dubnu, zvýšené sankce vůči Rusku vyvolaly nejvyšší rozdíl mezi cenou Rublu a Brentu (druh ropy) od ledna 2009.

Komentáře k trhu od prezidenta Trumpa nabídly různé názory na komodity typu hliník a suroviny (ocel, ropa). Trumpův twitterový komentář o OPEC, že vytváří "uměle velmi vysoké" ceny ropy dočasně snížil náklady na ropný barel. Od té doby nejistota, jestli USA vypoví dohodu s Íránem o jaderném programu, navzdory prosbám spojenců, přidala geopolitickou rizikovou prémii, která pomohla navýšit bechmark Brent na více než 75 dolarů.

Investoři tedy nyní mohou uvažovat, zda-li Trumpova administrativa s heslem "America First" s cílem stimulovat domácí produkci a snížit obchodní deficit může zapříčinit riziko, že USA se stane primárním zdrojem, výrobcem a exportérem globální volatility trhů po celém světě.

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688