STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  02.05.2018 09:15:35

Makroekonomické události tohoto týdne (30. 4. - 4. 5. 2018)

Autor: Bc. Martin Pohl

Ani tento týden nebude chudý na spoustu makroekonomických ukazatelů, dozvíme se mnoho nových informací z oblasti hypotečních úvěrů, nezaměstnanosti, PMI indexů, sledujících aktivitu v několika sektorech ekonomiky, indexu spotřebitelských cen i indexu cen výrobců a mnoho dalších ukazatelů, na základě kterých lze úspěšně hodnotit aktuální stav světové ekonomiky i jednotlivých zemí. Zjistíme také, které zemi hrozí riziko deflace.

Pondělí 30. 4.

Na začátku týdne nám představí své makroekonomické údaje, mimo jiné, Německo. Dozvíme se hodnoty maloobchodních tržeb za měsíc březen i jejich roční změnu. Za měsíc březen by mělo dojít k nárůstu indexu maloobchodních tržeb z únorových záporných hodnot na kladných 0,8 %. Index maloobchodních tržeb měří změnu v hodnotě prodejů na maloobchodní úrovni a je upraven o vlivy inflace. Považuje se za indikátor spotřebitelských výdajů, které jsou podstatným faktorem ekonomické aktivity. Pro roční změnu se očekává pokles z 1,3 % na 1,0 %. Dále Německo zveřejní své předběžné hodnoty CPI, tedy indexu spotřebitelských cen v roční i měsíční změně. Tento index slouží k výpočtu inflace a věrně tedy odráží úroveň cenové hladiny. Pravděpodobně tedy v pondělí dojde k úpravě aktuálních hodnot na -0,1 % za měsíc duben a 1,6 % za roční změnu. Pokud se tyto hodnoty potvrdí i při zpřesňujících údajích, pro německou ekonomiku bude reálná hrozba deflace. Mezi další země, které v pondělí 30. 4 zveřejní své předběžné hodnoty indexu spotřebitelských cen CPI můžeme jmenovat například Itálii, kde očekáváme pokles oproti minulým hodnotám. Další makroekonomické statistiky tohoto dne jsou kupříkladu roční změna půjček soukromého sektoru v EU, velikost peněžního agregátu M3 pro EU, statistiky USA ohledně jádrového indexu výdajů na osobní spotřebu, indexu osobních výdajů, osobních příjmů nebo hodnoty rozjednaných prodejů domů.

Úterý 1. 5.

Úterý je z makroekonomického pohledu poznamenáno státním svátkem v několika zemích, přesto i tento den zjistíme několik velmi zajímavých ukazatelů. Velká Británie zveřejní hodnoty PMI výrobního sektoru s očekávanou hodnotou 54,9 bodů. Hranice expanze a útlumu aktivity daného sektoru leží na hodnotě 50 bodů, lze tedy očekávat pokračující trend růstu britského výrobního sektoru. Dále Bank of England přestaví velikost peněžního agregátu M4 nabídky peněz, která od březnové hodnoty -0,3 % pravděpodobně naroste na hodnotu +0,2 %. Velká Británie uveřejní i velikost schválených hypotečních úvěrů za měsíc březen, u kterého očekáváme malý pokles oproti předchozí únorové hodnotě. Kanada tento den uveřejní veledůležitou hodnotu svého hrubého domácího produktu za měsíc únor. Oproti lednové negativní velikosti -0,1 předpokládáme nárůst na pozitivnějších +0,3 %. Pro USA je na druhý pracovní den týdne naplánováno zveřejnění hodnoty výdajů ve stavebnictví (nárůst o 4 desetiny procentního bodu na 0,5 %), výrobního PMI (58, 6 bodu) nebo například pravidelná aktualizace týdenních zásob ropy.

Středa 2. 5.

Uprostřed týdne se můžeme připravit na nové hodnoty dubnového PMI indexu výrobního sektoru pro eurozónu, Itálii, Francii, Českou republiku, Švýcarsko a Německo. U všech zemí i eurozóny jako celku očekáváme hodnoty nad hraničních 50 bodů, tedy pokračující růst výrobního sektoru. Velká Británie své PMI výrobního sektoru zveřejní o den dříve, na středu od ní očekáváme hodnoty PMI pro sektor stavebnictví za měsíc duben. Oproti březnové hodnotě 47 bodů, tedy útlumu ve stavebním sektoru, tentokrát očekáváme mírně optimistickou hodnotu 50, 5 bodů. Dále v rámci Evropy se dozvíme předběžné hodnoty HDP za první čtvrtletí pro celou eurozónu a samostatně pro Itálii. V USA tento den získáme hodnoty indexů souvisejících s hypotečním trhem. Dozvíme se sazbu hypotečních úvěrů s třicetiletou fixací a 80% LTV, dále hodnotu indexu hypotečního trhu a index refinancování hypoték. Tento den USA zveřejní i ADP Národní report o zaměstnanosti, týdenní změnu zásob benzinu, topného oleje a například dojde k zveřejnění stanoviska FEDu ohledně změn úrokových sazeb. Zde se ale v otázce úrokových sazeb neočekává změna oproti stávajícím hodnotám.

Čtvrtek 3. 5.

V čtvrtek se dozvíme předběžné hodnoty roční změny jádrového i obecného indexu spotřebitelských cen CPI pro eurozónu. Obecný CPI index zůstane pravděpodobně na stejné hodnotě 1,3 %, u jádrového CPI indexu můžeme očekávat snížení o desetinu procentního bodu na 0,9 %. Dále pro eurozónu tento den zjistíme březnový index cen výrobců PPI v měsíční i roční změně. Od měsíce února u tohoto indexu ke změně nejspíš nedojde, naproti tomu roční změna pravděpodobně vykáže nárůst na 2,1 % oproti minulé hodnotě 1,6 %. Velká Británie tento den uveřejní své PMI pro sektor služeb za měsíc duben, nejspíše s hodnotou 53,3 bodu, což by měl být nárůst oproti předchozí hodnotě. Dozvíme se změnu v nezaměstnanosti Španělska a jeho hodnotu spotřebitelské důvěry. USA ve čtvrtek zpřesní hodnoty pokračujících i nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, hodnoty exportu a importu, březnovou obchodní bilanci, PMI index sektoru služeb (patrně 54,4 bodu), velikost průmyslových objednávek nebo například hodnotu jádrových objednávek zboží průmyslové spotřeby. Všechny tyto indexy a hodnoty odrážejí velikost ekonomické aktivity v USA, je tedy důležité je sledovat.

Pátek 4. 5.

Poslední pracovní den týdne se v rámci Evropy dozvíme francouzský běžný účet platební bilance i obchodní bilanci za měsíc březen, bilanci francouzského vládního rozpočtu za měsíc březen nebo francouzské hodnoty březnového importu i exportu. Eurozóna nabídne své hodnoty indexu PMI pro sektor služeb (zřejmě 55 bodů) nebo měsíční i roční změnu maloobchodních prodejů, kde se očekává zvýšení hodnoty u obou sledovaných verzí ukazatele. USA si pro nás tento den přichystá statistiku ohledně délky pracovního týdne, průměrné hodinové mzdy, změny zaměstnanosti v soukromém sektoru, celkové hodnoty nezaměstnanosti (pravděpodobně pokles o desetinu procentního bodu na 4,0 %) a na tento den se taktéž očekávají projevy členů Federálního rezervního systému Williamse a Dudleyho.

Jerome Powell

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688