Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
30.04.2018 17:26:59

Frontální rozhraní přinese proměnlivé počasí, na konci týdne mohou přijít velmi vysoké teploty

 

Česká republika bude v následujících dnech dělicí čarou mezi studenějším vzduchem na severozápadě a poměrně horkým na jihovýchodě. Bude to poznat na rozdílech v teplotách mezi západem a východem země. Na Moravě bude většinou teplo s teplotami vysoko nad 20°C. Západ Čech bude chladnější, tam bude nejčastěji kolem 15°C. V průběhu týdne zřejmě zvítězí horké jihovýchodní proudění a do Česka by se mohly dostat velmi vysoké teploty s Balkánu. Denní maxima 25 až 29°C by nebyla výjimkou a mnohde by byla překročena tropická třicítka. Je opravdu varující, jak se klima střední Evropy mění na vyprahlou step. Srážky se objevit mají, budou ale lokálního charakteru, čili přeháňky a bouřky. Vláha se moc konat nebude. Sucho prudce sílí.

V úterý na státní svátek bude polojasno až oblačno, spíše ojediněle déšť nebo přeháňky. Teploty 17 až 21°C, na jihovýchodě klidně až 25°C. Ve středu bude polojasno, odpoledne oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Denní teploty budou stoupat od západu republiky, kde bude kolem 15°C, směrem na východ až k 25°C na jižní Moravě. Ve čtvrtek to bude podobné. Místy přeháňky nebo bouřky a velký rozdíl v teplotách. Západ kolem 16°C, východ a jižní Morava až 26°C. Od pátku by se mohl dostat velmi teplý vzduch od východu i do Čech a na celém území by začaly stoupat odpolední teploty na 25 až 29°C. Počkáme si na upřesnění horkého výhledu.

Začíná být nejvyšší čas řešit situaci se suchem. Vodní nádrž Vranov na Znojemsku vysychá, borovice na mnoha místech schnou a smrky napadá kůrovec vlivem sucha a tepla. Zrovna v pondělí byla vydána nová mapa projektu Intersucho.cz, který poctivě na vědeckém základu monitoruje stav sucha na našem území. Alarmující je situace v Třeboňské pánvi a na česko-polském pohraničí v Ostravské pánvi i na Jesenicku.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty