TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  30.04.2018 14:59:27

Uber jako taxislužba. Vláda podepsala s firmou memorandum


Zástupci vlády a společnosti Uber dnes podepsali společné memorandum. V něm se společnost zavazuje mimo jiné ke zřízení živnostenského oprávnění, její řidiči musí splnit podmínky pro běžné taxikáře. ČTK to sdělila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Memorandum mělo být původně podepsáno do konce března, kvůli jednání o konkrétních bodech memoranda byl podpis odložen.

Provozovatelé taxi kritizovali firmy Uber a Taxify za to, že nedodržují zákon, jezdí bez licence a taxametrů. Taxikáři na protest proti působení obou firem v hlavním městě několikrát blokovali dopravu.

 

"Jsem ráda, že se nám po vleklých jednáních podařilo dospět k dohodě. Uber se mimo jiné zavázal, že si neprodleně zřídí živnostenské oprávnění a zajistí, aby jeho řidiči splňovali veškeré podmínky, které po nich vyžaduje zákon," uvedla Krnáčová. Dokument byl podepsán za účasti představitelů Prahy.

 

Za tři měsíce bude další jednání, na kterém se město a vláda plánují podle Krnáčové ujistit, zda Uber své závazky splnil. "Město mezitím bude samozřejmě pokračovat v kontrolách," dodala.

 

Na podpisu memoranda se vláda a Uber domluvily na začátku března a podepsáno mělo být podle původních plánů do konce března. Mluvčí vlády Barbora Peterová na začátku dubna ČTK sdělila, že důvodem odkladů podpisu byly některé nevyjasněné body v memorandu.

 

 

 

Uber v minulosti argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Tradiční taxislužby v uplynulých měsících uspořádaly na protest proti Uberu a Taxify několik pomalých jízd Prahou, kterými blokovaly dopravu. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a Krnáčová po několika protestech vyzvali Uber dopisem, aby firma dodržovala zákony, nebo zvážila ukončení služeb v zemi. Taxikáři memorandum v uplynulých týdnech označili za generální pardon Uberu.

 

Služby Uberu v Praze využívá podle informací firmy 300.000 lidí, což znamená nárůst počtu zákazníků za poslední rok o 60 procent. Počet aktivních řidičů se zvýšil o polovinu na 2000 lidí. Z toho 90 procent má ještě jiný zdroj příjmu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688