Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  30.04.2018 09:42:12

Vývoj na devizovém trhu v 17. týdnu (23.4.-27.4.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Indikátor ekonomického sentimentu v dubnu vzrostl o 0,4 bodu na hodnotu 100,1
EZ - Index nákupních manažerů PMI v dubnu podle předběžného odhadu setrval na hodnotě 55,2 bodu
EZ - Evropská centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 0 %
US - Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí vzrostl podle předběžného odhadu o 2,3 % anualizovaně

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Zasedání bankovní rady České národní banky
EZ - Index spotřebitelských cen (duben) - předběžný odhad
EZ - Hrubý domácí produkt (1. čtvrtletí) - předběžný odhad
US - Zasedání Americké centrální banky (Fed)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK


Vývoj USD/CZK

  • Koruna vůči americkému dolaru v tomto týdnu kontinuálně oslabovala. Zatímco na začátku týdne se kurz nacházel těsně nad úrovní 20,60 CZK/USD, tak v pátek dopoledne se obchodovalo nad hladinou 21 CZK/USD. Po třech měsících tak byl přerušen postranní trend, který na tomto měnovém páru vymezovaly úrovně 20,10 – 20,90 CZK/USD. Momentálně nelze jednoznačně říci, zda oslabování koruny bude pokračovat i během května, avšak vývoj na eurodolaru nasvědčuje spíše tomu, že ano. Více informací k možnému vývoji koruny vůči dolaru poskytnou příští týdenní zprávy.
  • Během tohoto týdne bylo zveřejněno několik zajímavých dat (např. dubnová spotřebitelská důvěra či březnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby) z USA, která potvrdila, že se americké ekonomice celkem solidně daří. Nejzajímavější statistikou však byl až páteční předběžný odhad o růstu HDP za 1. čtvrtletí letošního roku. Americká ekonomika zkraje roku vzrostla o 2,3 % anualizovaně oproti předpokládaným 2,0 %. Během letošního roku je navíc pravděpodobné, že HDP s ohledem na fiskální stimuly ještě zrychlí, což by se mělo letos odrazit v ještě dvojím zvýšení úrokových sazeb.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru se v tomto týdnu euru nedařilo a vůči americkému dolaru oslabilo. Zatímco v pondělí se ještě kurz nacházel těsně pod hladinou 1,23 USD/EUR, tak v pátek dopoledne to již bylo pod úrovní 1,21 USD/EUR. Svoji roli v tomto případě určitě sehrálo i čtvrteční zasedání Evropské centrální banky, avšak důvody je podle mě nutné hledat spíše na straně amerického dolaru, který v týdnu posiloval vůči všem významným světovým měnám. Obchodování na eurodolaru se zároveň dostalo mimo postranní trend 1,215- 1,255 USD/EUR, který dominoval na hlavním měnovém páru od poloviny ledna.
  • Za klíčovou událost tohoto týdne v eurozóně lze bezesporu považovat čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB). V posledních měsících chodila z evropské ekonomiky přeci jen mírně slabší data a bylo tak zajímavé sledovat, jak se k tomuto vývoji postaví ve čtvrtek ECB, respektive na tiskové konferenci její prezident M. Draghi. Projev M. Draghiho však vyzněl poměrně pozitivně. Byla sice zmíněna rizika dopadu protekcionistických opatření na zahraniční obchod, avšak zpomalení evropské ekonomiky, které lze interpretovat z předstihových ukazatelů typu Ifo či PMI, označil Draghi za přirozené a vyhlídky na růst ekonomiky zůstávají podle něj i nadále pozitivní.
  • Nic nového jsme se od ECB nedozvěděli k ukončení programu kvantitativního uvolňování (QE), které tak pokračuje v měsíčním objemu 30 mld. eur minimálně do letošního září. Nejpravděpodobnější variantou podle mě je, že QE bude na některém z dalších zasedání ECB ještě prodlouženo do konce letošního roku, ale v nižším objemu (15–20 mld. měsíčně). Pro úplnost dodávám, že hlavní úroková sazba ECB zůstává na úrovni 0 % a diskontní sazba na -0,40 %. V letošním roce je jakákoliv změna sazeb passé, ale již v roce 2019 bychom se mohli dočkat zvýšení diskontní úrokové sazby.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688