TNBiz (TN.cz)
29.04.2018 18:55:40

Na Česko udeří silný vítr. Bude vyšší riziko požárů.

Meteorologové varují před silným větrem, který by měl zasáhnout téměř celé území. V Praze a v Jihomoravském krají hrozí také nebezpečí požárů. Riziko ještě zvyšují "čarodějnické" oslavy, které budou v pondělí po republice probíhat.

Výstraha před požáry platí pro Prahu a Jihomoravský kraj od nedělního dopoledne až do odvolání. Zároveň vydali meteorologové varování před silným větrem, které se týká většiny území od pondělní 9. hodiny do odpoledne či večera.

 

Vítr podle předpovědi zasáhne Prahu, Středočeský, Liberecký a Ústecký kraj, poté se studená fronta přesune na východ republiky. Až do večera pak platí výstraha pro Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský kraj a Vysočinu.

 

Během pondělka by mohl vítr nabrat v nárazech až rychlost 70 kilometrů v hodině. "Večer bude vítr na celé území slábnout. Zejména na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách se mohou v souvislosti s přechodem fronty místy objevit i bouřky," uvádí Český hydrometeorologický ústav.

 

 

 

Silný vítr bude nebezpečný i proto, že kvůli dlouhodobě teplému počasí panuje na území Česka zvýšené nebezpečí požárů. "V pondělí bude riziko vzniku požárů výrazně zvyšovat čerstvý až silný vítr a zvýšené množství ohňů spojené s tradičním pálením
čarodějnic," píše ČHMÚ.

Meteorologové doporučují zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a zabezpečit skleníky či různé stroje. Při řízení auta dbejte zvýšené opatrnosti, poryvy mohou ztížit jeho ovladatelnost. Na horách omezte túry a nevydávejte se na hřebeny.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty