Zákaz pesticidů, které zabíjí včely: Česko v EU hlasovalo proti

TNBiz, 28.4.2018

Evropská unie zakázala tři pesticidy, které podle vědců škodí včelám. Nesmějí se používat na venkovních zemědělských plochách, dohodly se členské státy. Česko hlasovalo proti, požadovalo totiž výjimku pro cukrovou řepu. Zákaz musí ještě schválit Evropská komise.

Zákaz se dotkne tří látek ze skupiny tzv. neonikotinoidů (klothianidinu, thiamethoxamu a imidaklopridu) a bude platit pro venkovní plochy. Ve sklenících se tedy budou moci zmíněné pesticidy používat i nadále, píše portál New Scientist.

Neonikotinoidy napadají podle vědců nervový systém hmyzu, mohou je ochromit i zabít. Na populaci včel mají postřiky s těmito látkami také dlouhodobý vliv, jak prokázalo několik studií. Částečně byly zakázány už v roce 2013, nyní úplně.

Proti zákazu hlasovalo Česko, Dánsko, Rumunsko a Maďarsko. České ministerstvo zemědělství uvedlo, že požadovalo udělení výjimky pro pěstování cukrové řepy. Neexistuje prý žádná adekvátní náhrada, a tak může být ohrožena úroda.

Včely mají v přírodě velký význam. Opylovávají desítky tisíc druhů rostlin, včetně významných zemědělských plodin. Zákaz tak přivítal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) i organizace na ochranu životního prostředí. Varovali před ním naopak výrobci pesticidů.

Nařízení přijaté členskými státy EU bude muset ještě formálně schválit Evropská komise. Po zveřejnění v úředním věstníku pak po šesti měsících vstoupí zákaz v platnost, mohlo by to být ještě na konci letošního roku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy