O Regionální potraviny se soutěžilo v Pardubickém kraji

Letošního klání se účastnilo 192 výrobků od 39 výrobců Pardubický kraj má nové vítěze soutěže o Regionální potravinu. Hodnotitelská komise zde už podeváté vybírala „nej“ výrobky v každé z devíti kategorií. Rozhodování nebylo vůbec snadné, protože zvítězit může v každém kraji pouze 9 výrobků. Letošního klání se účastnilo 192 výrobků od 39 výrobců, největší zájem byl o kategorii Sýry, včetně tvarohu.

Dvě šestičlenné komise dnes hodnotily soutěžní výrobky za Pardubický kraj. Tvořili je zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Krajské soutěže o Regionální potravinu letos probíhají už podeváté. Každoročně tím nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

V Pardubickém kraji zájem o soutěž raketově stoupá. Pro srovnání uvádíme, že v prvním ročníku bylo přihlášených výrobků 58, v loňském roce 149 a letos už rekordních 192. Z důvodu velkého počtu musely proto zasedat hned dvě hodnotitelské komise. Největší zájem byl o sýry, včetně tvarohu. V této kategorii soutěžilo 36 výrobků.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje 2018 těmto výrobkům:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

BRISKET

CHOVSERVIS a.s.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Pečené vepřové koleno

TORO VM a.s.

3.

Sýry, včetně tvarohu

BIO zrající kozí sýr polotvrdý

Ranč Bělečko Agro s.r.o.

4.

Mléčné výrobky ostatní

KEFÍR

Jana Svatošová, Jehnědí

5.

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Kvasový chléb žitný s pohankou

Mgr. Tomáš Kroulík, Třibřichy

6.

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

JESSY Kakaová roláda s náplní ze šlehané smetany – KAKAOVÁ

KONiPRO s.r.o.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

ŠALVĚJOVÝ SIRUP

Mgr. Helena Bilerová, Albrechtice

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

KUNĚTICKÝ BORŮVKOVÝ NANUK

Mgr. Monika Pavlisová, Kunětice

9.

Ostatní

PAMPELIŠKOVÁ KÁVOVINA - DANDELION ROOT ®

Jana Kolrusová, Staré Hradiště

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky