Počet zhoubných melanomů stoupá, kolik na léčbu vynakládají zdravotní pojišťovny

Zhoubný melanom je sedmým nejčastěji se vyskytujícím nádorem v ČR a počet pacientů s tímto onemocněním trvale narůstá.1 Za posledních patnáct let se u nás počet nemocných zvýšil téměř o 90 %.2 Tento stoupající trend se samozřejmě odráží i ve výši nákladů na léčbu. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) loni svým 457 klientům s tímto onemocněním zaplatila 55,8 miliónů korun.

Celkem 86 % všech nákladů pojišťovny na léčbu maligního melanomu je vydáno za léčivé přípravky. „Zajímavé je, že ačkoliv poměr nemocných mužů a žen je vcelku stejný – 232 ku 225, náklady na léčbu mužů jsou významně vyšší než u žen,“ uvedla Hana Kadečková , tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR). Zatímco léčení žen pojišťovnu vyšlo loni na 16,7 miliónu korun, léčení mužů si vyžádalo přes 39 miliónů. „O důvodech můžeme jen spekulovat. Faktem ale je, že náklady na léčbu maligního melanomu rostou s pokročilostí onemocnění. Nabízí se proto úvaha, že muži přistupují ke svému zdraví s menší zodpovědností než ženy a nedbají tolik na prevenci. K lékaři pak přichází později, s již rozvinutým onemocněním a jejich léčba je pak nákladnější. Žádným průzkumem to však podloženo nemáme,“ dodala Hana Kadečková .

Včasná diagnostika může zachránit život

Léčba melanomu se sice posouvá vpřed, nicméně stále je zde rozhodující prevence. Pokud se totiž melanom podchytí včas, je tu daleko větší šance na vyléčení. Nutná je dostatečná ochrana pokožky před slunečním zářením, pravidelná preventivní kontrola a také vyšetření mateřských znamének. Obrátit se můžete na svou zdravotní pojišťovnu, často jsou totiž tyto preventivní prohlídky součásti příspěvkových programů. „ZP MV ČR svým klientům na preventivní vyšetření kůže přispívá částkou až 500 z fondu prevence. Zájem o příspěvek každoročně roste – zatímco v roce 2016 o něj zažádalo 928 klientů, loni to bylo již 1580,“ upozornila Hana Kadečková.

Největším rizikem je spálená kůže

Podle lékařů je rakovina kůže onemocněním způsobeným životním stylem – častěji navštěvujeme solária, jezdíme na dovolené k moři, v zimě na hory apod. Pro srovnání, podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR v roce 1970 trpělo kožním nádorem zhruba 4 000 lidí2, v roce 2015 jich bylo již 26 406.3 Tento nepříznivý vývoj se samozřejmě odráží i ve statistikách zdravotních pojišťoven.

Melanom je zhoubný nádor z pigmentových buněk (melanocytů). Buď se vytváří na původně zdravé kůži jako skvrna odlišné barvy, která se postupně zvětšuje a přibývá na tloušťce, nebo se tvoří z existujícího neškodného mateřského znaménka, jež se barevně a tvarově promění na melanom. Kromě genetických dispozic nebo poruch imunity v důsledku jiného onemocnění je největším rizikem vzniku melanomu opalování a spálení kůže.1 Dermatologové varují, že už jedno až dvě spálení na slunci zvyšuje riziko vzniku melanomu u žen 1,5x a u mužů 2,8x. V minulosti postihoval častěji starší osoby, v poslední době se však jeho výskyt přesouvá i do mladších věkových kategorií, např. u žen mezi 30 a 34 lety je druhým nejčastějším typem rakoviny hned za karcinomem prsu.4 Velmi rizikové je opalování v dětském věku.4

Zdroje :

1. https://www.mzcr.cz/dokumenty/melanom-je-7nejcastejsi-nador-u-naspocet-postizenych-stale-roste_12462_1.html

2. http://www.melanomy.cz/?touch=rakovinypribyva

3. http://www.uzis.cz/publikace/novotvary-2015

4. http://www.hygpraha.cz/dokumenty/pozor-na-nadmerne-sluneni----varuji-prazsti-hygienici-3170_3170_437_1.html

 ZP MV ČR  působí na českém trhu již šestadvacátým rokem a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy