Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  27.04.2018 09:24:09

O2 představilo solidní hospodářské výsledky především v oblasti ziskovosti (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Představenstvo ČEZ rozhodlo o návrhu na dividendu ze zisku 2017, který bude předložen na valné hromadě konané 22. června. Představenstvo navrhne hrubou dividendu 33 CZK na akcii.

Hospodářské výsledky telekomunikačního operátora O2 Czech Republic překvapily v oblasti ziskovosti.

Snaha Pirátů o zveřejňování všech smluv ČEZ byla pozastavena.

Unipetrolu v prvním kvartále klesly marže kvůli rychlému růstu cen ropy na trzích.

PKN Orlen analyzuje možnosti vytěsnění minoritních akcionářů z Unipetrolu.

Dnes je poslední den, kdy se obchodují akcie Monety s nárokem na dividendu ve výši 8 CZK na akcii.

Evropské akcie by měly po otevření trhů vyrazit směrem vzhůru.

Konec týdne je ve znamení statistik HDP. První odhady hospodářského růstu v prvním čtvrtletí přišly z Francie (+0,3 % q/q). Dalšími, kdo tyto statistiky dnes ještě zveřejní, budou Velká Británie a Spojené státy, kde u obou by měl pokračovat růst.

V Americe dnes zveřejní výsledky hospodaření řada společností, kde mezi těmi známějšími jsou ratingová agentura Moody’s, výrobce drogerie Colgate-Palmolive či těžařská společnost Exxon Mobil. Z evropských společností se dnes dočkáme například výsledků výrobce letadel Airbus nebo farmaceutické společnosti Sanofi.

Société Générale snížila doporučení pro francouzského tvůrce softwaru pro textilní průmysl Lectra na Držet a dále snížila doporučení pro akcie amerického výrobce potravin The Hershey Company na Prodat.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy zakončily včerejší obchodování v plusu, a to především díky zveřejněným velmi dobrým výsledkům hospodaření některých společností. Akcie Facebooku se zhodnotily o více jak 9 % a zadařilo se také společnosti Visa, která včera zvýšila svoji hodnotu o téměř 5 %.  Indexy Dow Jones a S&P 500 si shodně připsaly po jednom procentu a technologický Nasdaq si polepšil o 1,6 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe dařilo technologickým společnostem (+2,3 %), za jejichž růst mohou právě výsledky Facebooku. Solidní zisky si také připsali výrobci luxusního zboží (+1,6 %) či energetické společnosti (+1,5 %). Do ztráty se propadly telekomunikační firmy (-3,2 %), které stáhla dolů společnost AT&T (-6 %). Ta svými výsledky hospodaření investory zklamala, když jí zisk meziročně klesl o 3%.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu v závěru týdne rostou. Daří se všem burzám v regionu a jejich zisky se pohybují v rozmezí 0,2 % až 0,8 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který si polepšil o 0,7 %, se nejlépe vede telekomunikačním společnostem (+3,1 %), realitním developerům (+2,3 %) a technologickým firmám (+2,2 %). Na opačné straně se nachází hlavně průmyslové podniky, které si odnášejí ztrátu 1,5 %.

O2 Czech Republic

Výsledky hospodaření za první kvartál hodnotíme pozitivně, přestože tržby zaostaly mírně za očekáváními. Nicméně EBITDA a čistý zisk odhady překonaly. Nutno však říci, že k meziročnímu růstu EBITDA pomohl nový standard IFRS 15, který stanovuje všeobecná pravidla pro určení zda, kolik a v jakém období vykazovat výnosy. Změny se dotýkají i nákladů na získání smluv se zákazníky, které jsou od počátku roku kapitalizovány. Celkový dopad je tak patrný především na ukazateli EBITDA, který se díky těmto úpravám zvýšil o 130 mil. CZK. Vzrostly však odpisy majetku, což celkově pro čistý zisk znamená pouze mírný pozitivní vliv ve výši 25 mil. CZK.

Negativní dopad evropské regulace roamingu, kdy byly v loňském červnu zrušeny poplatky, a pokračující pokles hlasových výnosů a tržeb z SMS a MMS se firmě podařilo více jak kompenzovat nárůstem výnosů z mobilních dat a z prodeje zařízení. Za první tři měsíce O2 přeneslo o 140 % více mobilních dat. Náklady společnosti se nadále daří držet pod kontrolou. Úroveň zadlužení podle poměru čistého dluhu vůči EBITDA dosáhl ke konci Q1 18 0,57násobku, což je výrazně pod stanoveným cílem managementem na 1,5.

Představenstvo dalo zelenou návrhu na výplatu celkové dividendy ve výši 21 CZK na akcii (včetně 4 CZK z emisního ážia). Ta musí být ještě schválena valnou hromadou, která se bude konat 4. června 2018. Rozhodný den pro dividendu je ve stejný den, poslední obchodní den s nárokem na dividendu tedy připadá na 31. května 2018.

Čekáme mírnou pozitivní reakci ceny akcií. Ač výsledky spíše potěšily, nepřinesly nic zásadně překvapujícího, co by akciím mohlo dát prostor k výraznějšímu růstu.

ČEZ

Jak jsme již před časem informovali o snaze Pirátů, aby ČEZ a další firmy s většinovou účastí státu, krajů a obcí přišly o výjimky z povinného zveřejňování smluv v registru, tak včera sněmovní výbor pro veřejnou správu přerušil projednávání tohoto návrhu. Opětovně se k jeho projednávání výbor vrátí až na svém dalším jednání 10. května. Poslanci mají mezitím čas na podávání případných pozměňovacích návrhů.

Unipetrol

Rafinérská společnost Unipetrol doplatila v prvním čtvrtletí na rychlý růst cen ropy na světových trzích, který ji tak připravil meziročně o přibližně jednu miliardu korun.  Marže Unipetrolu na jednom barelu ropy byla za první tři měsíce tohoto roku pouze 2,6 USD v porovnání se 4 USD ve srovnatelném období minulého roku. Od začátku posledního loňského čtvrtletí ropa zdražila téměř o čtvrtinu na dosavadní letošní průměr 67 USD za barel. Unipetrol doplatil také na nižší objem zpracované ropy a menší prodej rafinerských produktů. Koncové ceny motorových paliv se však na evropském trhu nestačily tak rychlému skoku plně přizpůsobit. To vše vedlo k poklesu marží. Postupný růst marží začal již od počátku dubna a bude pokračovat s nastupující motoristickou sezonou.

Majoritní akcionář Unipetrolu, společnost PKN Orlen, který vlastní 94,03 % společnosti potvrdil, že jeho cílem je plně ovládnout Unipetrol a stáhnout jeho akcie z pražské burzy. V současné době firma analyzuje možnosti vytěsnění zbytku menšinových akcionářů.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688