Jak rychle vyměnit radiátor a proč se k tomu rozhodnout

Jak se na výměnu připravit Nová desková otopná tělesa nevyžadují vysokou investici a jsou efektivnější než starší článkové radiátory. „Tato moderní tělesa obsahují díky své konstrukci menší množství vody a dokáží tak pružněji reagovat na změny teplot v místnosti. Nedochází tak k jejímu zbytečnému přetápění a ve výsledku ani k plýtvání drahocennou energií. Moderní radiátory mají navíc elegantní design a volitelné barevné provedení nebo vlastní potisk čelní desky, takže esteticky doladí vzhled celé místnosti,“ shrnuje Martin Preclík, produktový specialista společnosti KORADO, který nás provedl základními kroky při výměně radiátorů.

Kdy je vhodné radiátor vyměnit?

Pokud radiátory používáte desítky let a nyní zjistíte, že je na nich rez, nebo nacházíte provlhlá místa na zemi, nastal čas na jejich výměnu. Jestliže se závada projeví u jednoho radiátoru, je pravděpodobné, že končí životnost všech. Vzhledem k tomu, že realizační práce jsou snadné a nezaberou mnoho času, můžete přistoupit k výměně radiátoru v kterémkoli ročním období.

Jak dlouho trvá výměna radiátorů

„Zkušená firma zvládne vyměnit čtyři klasické radiátory typu RADIK zhruba za 5 hodin a celá výměna se obejde bez složitého bourání, řezání a svařování. Výhodou je, že nové radiátory vhodné k rekonstrukcím mají stejnou připojovací rozteč jako původní článkové, tedy 50 centimetrů, můžeme tedy použít stávající rozvody. Moderní radiátory je navíc možné bez problému kombinovat se všemi zdroji tepla, včetně tepelných čerpadel a plynových kondenzačních kotlů,“ říká za KORADO produktový specialista Martin Preclík.

Jak se na výměnu připravit

V případě pouhé výměny starého typu za nový je výběr radiátoru velmi jednoduchý. Potřebujeme znát rozměry, připojovací rozteč a následně počet žeber radiátoru, který bude nahrazen. „Pokud si nejste jisti, není nic jednoduššího, než se obrátit na specialistu. Jestliže měníte topná tělesa v celém bytě a bydlíte v paneláku, nemělo by to mít žádný vliv na celkovou otopnou soustavu v domě. Tedy za předpokladu, že nová tělesa budou mít stejný výkon jako ta původní,“ říká Martin Preclík. Vždy je však dobré a někdy i nutné konzultovat výměnu radiátorů se Společenstvím vlastníků jednotek, družstvem či provozovatelem kotelny. V každém případě se nejedná o nic komplikovaného. Některá tělesa, jako je například RADIK KLASIK - R, jsou pro rekonstrukce přímo určená, jejich instalace je tedy velmi jednoduchá.

Deskové otopné těleso RADIK KLASIK-R (vlevo) je upravené pro rychlou náhradu článkových litinových nebo ocelových radiátorů s připojovací roztečí 500 mm. Výška 554 mm zaručuje jeho bezproblémovou montáž na místo starého radiátoru. Cena od 2055 bez DPH. Více na www.korado.cz

1) „Nejdříve je třeba vypustit vodu, a to buď z celé otopné soustavy, nebo jen ze stoupačky, což bude jednodušší zejména v panelových domech. Pokud vám tento krok soused nepovolí, existuje pro tyto případy speciální zamrazovací soustava. Ta vám umožní výměnu radiátoru bez nutnosti vypouštět vodu z otopného systému. Stačí jen nasadit zamrazovací objímky na trubky radiátoru a poté vodu zamrazit,“ říká produktový specialista společnosti KORADO Martin Preclík.

Pokud uvažujete o výměně radiátoru svépomocí, není se čeho obávat. Na trhu najdete i tělesa přímo určená k rekonstrukcím, se kterými je výměna ještě snazší.

2) Jakmile máte vodu vypuštěnou nebo zamraženou, můžeme přistoupit k demontáži starého radiátoru, která nepředstavuje nijak složitý úkon. Začneme tím, že odšroubujeme boční připojení na rozvod otopné soustavy, které máme na levé nebo pravé straně. Poté radiátor sejmeme ze zdi a dáme stranou. V dalším kroku odstraníme původní ocelové závěsy, na kterých byl připevněný starý radiátor. Pro odříznutí kovu je možné použít například vibrační nebo mečovou pilu. Jejich výhodou oproti kotoučovým bruskám je výrazně čistější pracovní prostor.

3) Odkrytou stěnu je vhodné zatmelit či zasádrovat do roviny a zároveň vymalovat. Přece jen jsme ve fázi, kdy máme ideální podmínky, jak se dostat pohodlně za radiátor, tak je praktické toho využít.

4)

Pak následuje samotná montáž nového radiátoru, která spočívá v umístění nosných prvků (konzol) radiátoru na zeď a následně jeho opětovné připojení k otopnému systému.

Montáž i upevnění otopných těles RADIK jsou přizpůsobeny potřebám snadné a rychlé instalace při výměně článkového radiátoru za moderní deskové těleso. Šest spolehlivých úchytů je jistotou bezpečnosti.

5) Prostřednictvím původních rozvodů. Na závěr nový radiátor napustíme vodou a řádně odvzdušníme.

představuje významnou inovaci v oblasti vytápění. Jedná se o první otopné těleso s řízeným zatékáním, které umožňuje plné uzavření průtoku otopné vody zadní deskou. Po většinu topné sezóny je tak možno využívat větší sálavou složku z přední desky, docílit tepelné pohody při nižší teplotě vzduchu v místnosti a ušetřit tak až 15% ročních nákladů na vytápění.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika