TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  26.04.2018 18:38:06

Historická schůzka: Kim zavítá na jih, poprvé od Korejské války

Kim Čong-un se v pátek stane prvním vůdcem KLDR, který od vypuknutí Korejské války v roce 1953 vstoupí na území svého jižního souseda. V demilitarizované zóně na hranici obou zemí se setká s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem. Na programu má být jednání o denuklearizaci poloostrova a možném uzavření mírové smlouvy.

Kim se s prezidentem Mun Če-inem osobně setká už v 9:30 dopoledne v Pchanmundžomu, vesnici která leží přesně na hranici obou zemí. Severokorejského vůdce na jednání doprovodí devítičlenná delegace.

Po úvodním potřesení rukou se oba vrcholní představitelé států přesunou v doprovodu jihokorejské čestné stráže na přilehlé náměstí. Tam se odehraje uvítací ceremonie. Kim s Mun Če-inem následně zamíří do tzv. Domu míru, kde v 10:30 začnou jednat.

Hlavním tématem má být denuklearizace Korejského poloostrova. Mělo by však dojít i na rozhovor o možném podpisu mírové smlouvy mezi oběma zeměmi. KLDR je totiž s Jižní Koreou od 50. let oficiálně stále ve válečném stavu. Vojenský konflikt mezi zeměmi tehdy ukončila pouze dohoda o příměří. K podpisu mírové smlouvy nikdy nedošlo.

I z toho důvodu bude páteční setkání sledovat doslova celý svět. Média hovoří o historickém jednání a největší události, která se v regionu za poslední desítky let odehrála. Optimismus před jednáním přidává i vstřícný postup KLDR z posledních týdnů.

Kim Čong-un totiž v minulých dnech oznámil, že jeho země zastavuje jaderné a raketové testy. Na severu země se pak uzavřela jaderná střelnice. Kroky KLDR tehdy ocenil i americký prezident Donald Trump, který také uvedl, že se těší na své připravované setkání se severokorejským vůdcem.

Jednání Kima s Mun Če-inem se okolo poledne přeruší a Kim se i s celou delegací vrátí na oběd za hranici do KLDR. Poté se však vrátí zpět do Pchanmundžonu, kde budou odpoledne jednání pokračovat. Před tím však ještě oba představitelé společně zasadí borovici.

Následně by mělo dojít k podpisu dohody o denuklearizaci poloostrova. Celé setkání vyvrcholí společnou večeří, která se odehraje na jihokorejské straně hranice. Kima tam pohostí tradičním švýcarským pokrmem Rösti. Zapékané brambory mají vůdci KLDR připomenout jeho mládí, kdy v zemi helvétského kříže studoval.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688