Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  26.04.2018 20:30:54

Šéf ECB Draghi: „Měnovou politiku jsme dnes neprobírali“

Evropská centrální banka splnila očekávání, když ponechala sazby i „rozvrh“ programu kvantitativního uvolňování beze změny. Ostatně jinak by to ani nešlo, když sám guvernér ECB Draghi na tiskové konferenci řekl: „Měnovou politiku jsme dnes neprobírali.“

Z vyjádření Maria Draghiho je jasné, že se Rada guvernérů ECB „přepnula“ do vyčkávacího módu. Nic se však nezměnilo na tom, že centrální banka zůstává optimisticky naladěna jak v otázce posunu inflace k (avšak stále pod) 2% inflačnímu cíli ve střednědobém rámci, tak i solidního růstu.

Ve druhém případě sice Draghi a spol. registrují mírné zpomalení, celkový růst však zůstává solidní a široce rozprostřený. Zmiňované zpomalení, které bylo nejcitelnější například u předstihových indikátorů, jako jsou indexy PMI, banka považuje za konsolidaci po dosažení úrovní rekordního růstu, svou roli pak pravděpodobně sehrály i určité dočasné faktory. Mnozí členové rady obdobnou „normalizaci“ prý čekali, na druhou stranu, v některých případech bylo ono zpomalení nečekané, řekl Draghi.

Celkově tedy platí, že síla evropské ekonomiky nadále podporuje důvěru ECB ve zrychlení inflace, i přesto, že inflační tlaky zůstávají utlumené. Z toho důvodu je stále potřeba, aby centrální banka prováděla svou akomodativní měnovou politiku. Zmiňované faktory zpomalení pak bude banka obezřetně sledovat – je totiž potřeba nejprve zjistit, zda jde o trvalý, nebo naopak dočasný vývoj, případně zda jde o působení faktorů na straně poptávky či nabídky.

Rizika růstu tak zůstávají široce rozprostřena, přičemž dle Draghiho lze vypíchnout působení vnějších faktorů, jako je například protekcionismus. A právě v této oblasti je potřeba sledovat, jak se celá situace vyvine – dosavadní hlavní vlna obchodní „přestřelky“ se totiž nesla pouze v rétorickém duchu.

Měnová autorita, která neprobírá měnovou politiku

Tvrzení, že Rada guvernérů ECB dnes neprobírala měnovou politiku, zaskočilo mnohé. Draghi se však ochotně ujal vysvětlení. Důvodem, proč tomu tak bylo, je fakt, že centrální banka musí nejprve pochopit, co se přesně děje, vysvětlil guvernér. Monitoring vývoje je totiž dle Draghiho naprosto klíčový. A vzhledem k tomu, že ECB doposud nemá všechny potřebné informace, nelze ani probírat hlavní otázky měnové politiky.

Draghi a spol. se tak nadále drží svých třech „P“ (persistence, patience and prudence, neboli vytrvalost, trpělivost a obezřetnost).

Na shledanou v červnu

Dubnové zasedání ECB nepřineslo žádné novinky. Dalo by se říci, že svým obsahem bylo spíše „udržovací“ ve smyslu setrvávajícího optimismu. A jak se zdá, trhy na toto sdělení slyšely, když se euro posunulo k silnějším hodnotám.

Příští setkání, tedy to červnové, bude již zajímavější. ECB bude mít k dispozici novou prognózu a rovněž i několik dat dokreslujících sílu/slabost evropské ekonomiky. I přesto, že plán „konce“ QE zůstává nezměněn (trvání do září 2018, případě déle, bude-li to situace vyžadovat), již teď se přikláníme ke scénáři jeho prodloužení do konce roku, který bude spojen s postupným snižováním čistého nákupu aktiv.

A pokud by zpomalení evropské ekonomiky bylo trvalejšího rázu, nic nebrání ECB v prodloužení QE až do roku 2019. Více se pravděpodobně dozvíme v červnu, případně v červenci, což je dle nás pravděpodobnější termín.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:54  HK.cash po údajích z Číny klesá o téměř 1 % X-Trade Brokers (XTB)
Út   9:03  Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688