Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.04.2018 09:19:10

Rozbřesk: Optimismus v ekonomice na maximech

Zatímco dřívější optimismus německých podnikatelů bere každý měsíc stále více za své, nálada v české ekonomice zůstává velmi příznivá. Podnikatelský sentiment je aktuálně na desetiletých maximech a důvěra spotřebitelů v ekonomiku je jen těsně pod historickým rekordem. Velká očekávání mají od nadcházejících měsíců průmyslníci, kteří předpokládají další nárůst výroby. Současně ovšem ve stále větší míře pociťují nedostatek zaměstnanců, který je pro ně už tři kvartály hlavní bariérou pro další expanzi. Vedle toho lidé chybí i ve stavebnictví. V tomto odvětví je i nadále hlavní překážkou pro jeho růst stále ještě nedostatečná poptávka a nic na tom nezměnily ani slibné výsledky z úvodu roku. Pravdou je, že statistiky nových zakázek naznačují začátek pozitivního trendu, nicméně zatím nejde o nijak dramatický obrat.

Spotřebitelská nálada se sice v dubnu mírně snížila, ale šlo spíše jen o symbolický pokles, za nímž zatím není třeba hledat nějakou zásadní změnu ve vnímání současné situace českých domácností ani jejich očekávání. Zároveň se lehce zvýšily obavy z budoucího ekonomického vývoje s tím, jak si lidé uvědomují, že extrémně dobré časy nemusejí trvat věčně, byť obavy z nezaměstnanosti a s ní spojeného zhoršení finanční situace a vedle toho i inflace se zatím nijak neměnily. I proto nadále předpokládáme, že spotřeba domácností bude v letošním roce hlavním motorem poptávky. Jak už je uvedeno v úvodu, nálada v české ekonomice kontrastuje s výsledky německého indexu Ifo. Ten klesá už téměř půl roku, a to ať už jde o subindex hodnocení současné situace nebo očekávání pro další měsíce. Znamená to, že němečtí podnikatelé předpokládají zpomalení ekonomického růstu, avšak nejde o žádnou katastrofu. Nakonec Ifo se jen vzdaluje od svých nedávných maxim a stále ještě zůstává na solidních úrovních roku 2013 - neboli ještě hodně daleko od stavu, kde bylo těsně před recesí. A to platí jak pro průmysl, tak pro služby. Proto z aktuálně slabších výsledků tohoto silně sledovaného ukazatele nevyvozujeme hrozbu recese, ale spíše jen mírného zpomalení německé ekonomiky. Nakonec se na něm mohlo podepsat i dlouhé vyjednávání o vládě a její hospodářské politice nebo obavy z celní války vedené Spojenými státy.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna i během včerejška pomalu oslabovala a v průběhu odpoledne se dostala až na úroveň 25,45 EUR/CZK. I nadále jí chybí jakýkoliv silnější impuls, který by ji posunul ve směru předpokládaném v prognóze ČNB. Tím stimulem by mohlo být zvýšení úrokových sazeb centrální banky, které ovšem ještě několik měsíců nebude na pořadu dne. Přesto právě slabší koruna spolu se zadrženými inflačními tlaky, podle našeho názoru, ještě letos přimějí ČNB úrokové sazby zvýšit. Nakonec v podobném duchu vyzníval i komentář člena bankovní rady Tomáše Nidetzkého. A nemusel by být nakonec poslední, protože ještě dnes mají centrální bankéři možnost něco týden před zasedáním rady trhům něco vzkázat.

Zahraniční forex
Propad německého indexu podnikatelské nálady Ifo (viz úvodník) a výlet ostře sledovaného výnosu amerického desetiletého dluhopisu nad 3,0 % včera v průběhu dne zatlačil kurz eurodolaru pod úroveň 1,22, kde se však prozatím neudržel. Trh již pomalu vyhlíží zítřejší zasedání ECB, které může rozhodnout jestli se eurodolar vydá otestovat důležitou hranici podpory stojící na úrovni 1,2156.

Včerejší zasedání maďarské centrální banky (MNB) mnoho vzruchu nepřineslo. MNB ponechala svoji velmi uvolněnou a nestandardní měnovou politiku beze změny, přičemž se ve svém komentáři pochválila, že cílení výnosové křivky přináší efekty, které centrální bankéři očekávali. MNB hodlá přehodnotit své cíle (pokud jde o objemy alokované na swapový trh) až v červnu, takže do té doby forint může hrát jiné příběhy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688