Přichází čas bazénů. Poradíme, jak ušetřit za vodu

Jana Brožková, 24.4.2018
Mezi lety 2000 a 2050 by se celosvětová spotřeba vody měla navýšit o 50 %. Podle údajů společnosti Pražské vodovody a kanalizace činila v roce 2017 denní spotřeba vody na osobu v Praze celkem 109 litrů. Česká republika je navíc bazénovou velmocí, v Evropě jí patří třetí místo. Denně nateče do českých bazénů v průměru 13 300 000 000 litrů vody. Jak ušetřit za vodu, abyste neplatili horentní sumy?

Odhadem je u nás na 400 tisíc bazénů a podobný je počet také těch nafukovacích. I když máte na zahradě bazén plný vody, vyplatí se investovat do úsporné domácí sanitární techniky. Vodu v bazénu vyměníte jednou za rok, ale vodu v domácnosti používáte každý den. Průměrná denní spotřeba vody na jednu osobu na WC je 25 litrů, na osobní hygienu 40 litrů, praní a úklid 18 litrů nebo 2 litry na pití. Celková spotřeba dále zahrnuje přípravu jídla, mytí nádobí, zalévání nebo i použití myčky auta. Jakým způsobem lze tuto spotřebu snížit?

Budeme-li počítat pouze mytí rukou, sprchování a používání toalety, denní úspora vody může být v případě čtyřčlenné rodiny minimálně 447 litrů. Ročně tak může ušetřit až 14 tisíc korun. Úsporné jsou v tomto případě nejen umyvadlové baterie se senzorem, toalety s dvoutlačítkovým mechanismem splachování či se senzorem. „Pokud byste v domácnosti, kde je více mužů, začali používat navíc pisoár s radarovým splachovačem, jehož spotřeba vody na jedno spláchnutí činí pouhý litr, byla by úspora ještě vyšší. Navíc odpadne věčné domácí téma zvednutého prkénka,“ říká Radomír Ambrož, jednatel české společnosti SANELA, výrobce sanitární techniky.

Denní úspora vody může být v případě čtyřčlenné rodiny minimálně 447 litrů

Vodu lze značně uspořit také používáním myčky nádobí, využíváním dešťové vody pro splachování toalety nebo tzv. šedé vody. Například právě dešťovou vodu lze využívat i pro napouštění bazénu, a to zejména v období největšího sucha. Pokud se rozhodnete bazén napouštět vodou z vodovodní sítě, je vhodné ho napouštět ve všední dny, mimo odběrovou špičku mezi 21. a 5. hodinou a v neposlední řadě ho napouštět pomalu. „V případech, kdy zdrojem pitné vody je místní zdroj, hrozí i rychlé vyčerpání dostupných zásob a omezení dodávek pitné vody pro ostatní zásobované obyvatele. Z těchto důvodů je lepší řešit napouštění bazénů externím dovozem cisternami,“ říká Filip Wanner, odborný asistent Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK), který také doporučuje bazén napouštět ještě před příchodem teplého počasí. „Veřejná vodovodní síť není primárně určena pro napouštění bazénů,“ dodává.

Na konci sezony je vhodné věnovat pozornost také vypouštění bazénu. To by mělo být postupné, aby nedošlo k překročení kapacity stokové sítě a hydraulickému přetížení čistírny odpadních vod.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Bazeny, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bazeny