STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  24.04.2018 15:36:34

Cena ropy stále stoupá!

Autor: Bc. Jakub Obrovský

Cena „černého zlata“, jedné z nejžádanějších světových komodit od začátku dubna neustále stoupá a dostává se na nejvyšší hodnoty od listopadu 2014. Hlavními příčinami jsou především geopolitická rizika na blízkém a středním východě a také stále se snižující zásoby ropy.

V posledních několika dnech atakuje cena za barel West Texas Intermediate (WTI) hranici 70 USD. Tato hranice bude podle všech odhadů překonána i navzdory snahám např. amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se na začátku týdne k vysokým cenám ropy vyjádřil na svém twitterovém účtu. Obdobný růstový trend vykazuje také druhý klíčový benchmark černé komodity, Brent. Ten po včerejším 0,9% růstu dnes připisuje dalších 0,6 % a na londýnské ICE Furutes Europe Exchange se momentálně obchoduje na úrovni 75,19 USD za barel. O setrvání rostoucího trendu ve vývoji cen ropy svědčí také fakt, že objem call obcí na Brent za strike cenu 80 USD se v posledních dvou týdnech navýšil o téměř 30 % a v současnosti jsou drženy kontrakty na zhruba 137 milionů barelů za tuto cenu.

Co se politického rizika blízkého a středního východu týká, probíhající konflikt v Sýrií upadá částečně v zapomnění, současné největší vzrušení přináší informace o konfliktu v Saudské Arábií a Jemenu mezi vládními silami a šíitskými povstalci. Ti o víkendu zaútočili balistickými raketami na jedno z těžebních zařízení společnosti Saudi Aramco. Žádná z raket však nezasáhla cíl a byly včas zneškodněny systémem protiraketové obrany. Celý konflikt však výrazně narušuje plynulost těžby i dodávek v celém regionu a přináší další obavy.

Kromě odhadovaných klesajících zásob ropy bude mít na další vývoj cen ropy podstatný dopad také rozhodnutí o znovuzavedení sankcí na Irán, jakožto syrského spojence a podporovatele místního diktátorského režimu. Na toto rozhodnutí má hlava spojených států čas do 12. května, do kdy by měl Trump nejpozději přijít s jasným stanoviskem.

Postupné navyšování ceny jak spotové, tak i futures také dává signál, že ubývá spekulantů na fakt, že by některé ze zemí kartelu OPEC výrazně nedodržely svoji vzájemnou dohodu o omezení těžby a prodeje. V nejbližších dnech tak můžeme s největší pravděpodobností sledovat další růst cen ropy. Na jakých úrovních se při současné vyhrocené situaci zastaví však ukáže až čas.

Graf Ropa

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.08.2020Ceny komodit stále stoupají Saxo Bank (home.saxo)
10.07.2018Cena ropy Brent lehce stoupá ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688