Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  24.04.2018 09:09:29

ČNB chce větší pravomoci pro regulaci hypotečního trhu (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČNB by chtěla větší pravomoci pro regulaci hypotečního trhu.

Evropské akcie by měly zahájit obchodování růstem.

Jednou z nejzajímavějších dnešních událostí bude jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho francouzským protějškem Emanuelem Macronem, kteří by se měli dotknout i problematiky dovozních cel na hliník a ocel, pro které Evropské unii končí výjimka od 1. května. Z Evropy se dnes dočkáme německého IFO indexu podnikatelské důvěry, který by měl ještě mírně oslabit, avšak pokles již nebude tak silný jako v předchozích měsících a poukáže na stále více než solidní růst německé ekonomiky. Pozitivní trendy na evropském úvěrovém trhu by měl odhalit průzkum ECB. V Americe budou dnes oznámeny například prodeje nových domů, které by měly meziměsíčně mírně vzrůst.

V Americe dnes zveřejní výsledky hospodaření řada společností, kde mezi těmi známějšími jsou farmaceutická společnost Eli Lilly, Coca-Cola či víceodvětvový gigant 3M. Z evropských společností se dnes dočkáme například výsledků bank Swedbank či Banco Santander nebo automobilky Volvo.

Société Générale ponechala doporučení pro italskou módní společnost Prada na Držet.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy uzavřely včerejší obchodování poblíž pátečních uzavíracích cen. I přes dobrou výsledkovou sezónu převládly mírně obavy nad rostoucími výnosy amerických desetiletých dluhopisů, které se včera dostaly těsně pod 3 %, což je nejvýše od konce roku 2013. Index Dow Jones ztratil 0,1 %, S&P 500 uzavřel na kladné nule a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,3 %. V rámci indexu S&P 500 se nejvíce dařilo telekomunikačním společnostem (+1,1 %). Na opačné straně spektra se nacházejí IT firmy, jejichž sektor odepsal 0,4 % hodnoty. Celkově se technologickým společnostem nedaří již od minulého týdne.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu jsou v závěru dnešní seance většinou v zelených číslech. Napomohly tomu i probíhající jednání mezi Jižní a Severní Koreou, když se objevily zprávy, že Severní Korea povolí inspekce svých jaderných zařízení. Rostou trhy v Japonsku (+0,9 %), Hongkongu (+1 %) a Číně (+1,9 %). Menší ztráty zaznamenávají jihokorejské indexy (-0,5 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225 se daří všem sektorům a zisky se pohybují v rozmezí 0,3 až 1,8 %. O první příčku se dělí energetické společnosti spolu se sektorem utilit.

Bankovní sektor

Člen vedení ČNB Marek Mora uvedl v rozhovoru pro deník E15, že v rámci připravované novely zákona o České národní bance se bude ČNB snažit získat ještě větší pravomoci k ovlivňování a regulaci hypotečního trhu. Současné nástroje ČNB zahrnují pouze doporučení týkající se LTV (tedy poměru výše úvěru k hodnotě nemovitosti). Nad 80% hranicí LTV je hypoteční trh regulován. V návrhu novely zákona přibyla vedle LTV i kritéria poměřující dluh k příjmu. První je nastaveno tak, aby dluh na nemovitosti nebyl vyšší než osminásobek ročního příjmu, a druhé udává, aby lidé nevydávali více než 40 % svého disponibilního příjmu na splátku hypotéky. V současnosti ČNB uvažuje, že by tyto další dva limity zahrnulo do doporučení bankám. Pokud by novela zákona prošla a nejednalo se pouze o doporučení, ale o povinnost tato kritéria dodržovat, mohlo by dojít k omezení přístupu k hypotečním úvěrům a tím snížení výnosů bank z této činnosti.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.11.2019Akciové trhy bez větších změn (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688