STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  23.04.2018 15:33:31

Makroekonomické události tohoto týdne (23. 4. - 27. 4. 2018)

Autor: Bc. Martin Pohl

Aktuální týden s sebou přinese opět mnoho zajímavých a důležitých makroekonomických statistik. Hned na jeho začátku se dozvíme konkrétní indikátory, podporující ekonomický růst v USA i Evropě, vývoj na trhu nemovitostí nebo například čerstvé hodnoty britského veřejného dluhu. Zjistíme, jestli dojde ke změně diskontní a úrokové míry ECB nebo japonské centrální banky či například předběžné hodnoty hrubého domácího produktu za první čtvrtletí letošního roku u několika zemí.

Pondělí 23. 4. 2018

První den nového týdne se dozvíme předběžné hodnoty indexu výrobních manažerů pro USA (PMI) za měsíc duben, měřící obchodní podmínky výrobního sektoru. Jedná se o důležitý indikátor celkových obchodních podmínek, jelikož výrobní sektor obsahuje podstatnou část celkového HDP. Hodnoty nad 50 bodů implikují ekonomický růst, zatímco hodnoty pod 50 bodů poukazují na stagnaci. Očekáváme mírný pokles o 6 desetin bodu, ale i tak na stále pozitivních 55 bodů, tedy na hodnotu znamenající pokračují ekonomický růst v USA. Dalším americkým indikátorem tohoto dne bude také předběžný index PMI pro smíšený sektor výroby i služeb za měsíc duben. I zde se očekává pozitivní hodnota ve výši 55,3 bodu. Posledním předběžným PMI indexem pro USA bude PMI index služeb, zde americký sektor služeb mírně zaostává za výrobním sektorem, stále si však udržuje hodnoty vysoko nad 50 bodů, konkrétně se očekává hodnota 54 bodů. Dále, kromě těchto předběžných indexů, je na tento den naplánováno zveřejnění americké statistiky prodaných existujících domů za měsíc březen, kde by mělo dojít k drobnému nárůstu oproti předchozímu měsíci.

V Evropě se tento den dozvíme hodnoty podobných statistik, jako výše zmíněných pro USA, zjistíme velikosti předběžných dubnových PMI indexů výrobního sektoru, sektoru služeb a smíšeného sektoru výroby i služeb pro Francii, Německo i celou eurozónu. Všechny hodnoty by měly být nad hranicí 50 bodů, tedy značit pozitivní ekonomický růst.

Úterý 24. 4. 2018

V úterý zjistíme hodnoty pro USA v oblasti nově postavených prodaných domů, kde by mělo dojít k nárůstu oproti předchozímu měsíci, dále velikost únorového Housing Price indexu, což je odhadovaná hodnota podmínek na trhu nemovitostí. Očekává se kladná hodnota 0,5 %, tedy že americký trh nemovitostí svou hodnotu zvyšuje. V Evropě se pro Německo tento den dozvíme dubnové hodnoty indikátorů Business Climate, Current Assessment a Expectations, jedná se o indikátory současných obchodních podmínek a hladiny očekávání na základě průzkumu mezi 7000 podniky, které hodnotí své podnikání, krátkodobé plánování a střednědobý výhled. U všech těchto indexů očekáváme zhoršení oproti předchozímu období, stále se však tyto ukazatele pohybují okolo hodnoty 100 bodů, což lze považovat za pozitivní jev. Velká Británie tento den uveřejní své statistiky ohledně čistých půjček veřejného sektoru za měsíc březen, tedy hodnoty nového dluhu za britský veřejný sektor. Oproti poklesu dluhu za měsíc únor, tentokrát se očekává nárůst o 0,9 miliard liber.

Středa 25. 4. 2018

Středa je z pohledu makroekonomických událostí slabší, přesto se však i tento den dozvíme několik zajímavých statistik. USA zveřejní svou pravidelnou týdenní změnu zásob ropy včetně hodnoty jejího dovozu. Dále publikuje velikost produkce benzinu a topného oleje nebo například index hypotečního trhu, vydávaný Americkou asociací hypotečních bankéřů. Zde se jedná o týdenní hodnoty všech žádostí o hypoteční úvěry. Tento den přednese svůj projev guvernér Bank of Canada Stephen Poloz a z Evropy můžeme jmenovat například hodnotu dubnové francouzské spotřebitelské důvěry, u které se očekává stejná hodnota 100 bodů, jako v minulém období.

Čtvrtek 26. 4. 2018

Předposlední pracovní den týdne přinese nové údaje o roční i měsíční změně cen nemovitostí ve Velké Británii, dozvíme se výsledky německého průzkumu spotřebitelské spokojenosti a Španělsko dodá svá čísla ohledně nezaměstnanosti za první čtvrtletí roku. Z pohledu eurozóny bude důležité rozhodnutí Evropské centrální banky o velikosti diskontní sazby a krátkodobé úrokové míry. U obou sazeb se neočekává změna a pravděpodobně diskontní sazba zůstane ve výši -0,4 % a krátkodobá úroková míra na nulové hodnotě. Tato rozhodnutí budou doprovázena tiskovou konferencí, kde budou vysvětleny kroky, které ECB podnikla či plánuje uskutečnit. V USA tento den dojde k aktualizaci údajů o podpoře v nezaměstnanosti (nových i dlouhodobých žadatelů) nebo například hodnoty obchodní bilance zboží. V Japonsku můžeme jmenovat například aktuální hodnoty nezaměstnanosti, kde očekáváme shodnou hladinu 2,5 % jako v předchozím měsíci, nebo roční změnu indexu spotřebitelských cen mimo čerstvých potravin. U tohoto indexu byla predikována hodnota beze změny oproti minulému období, a to 0,8 %.

Pátek 27. 4. 2018

V poslední pracovní den týdne se můžeme připravit na tiskovou konferenci japonské centrální banky Bank of Japan, na které bude představena zpráva o výhledu, stanovisko ohledně monetární politiky a zejména rozhodnutí o výši úrokové míry. U ní se však nepředpokládá změna, pravděpodobně dojde k potvrzení stávající hodnoty -0,1 %. V USA se dozvíme předběžné hodnoty růstu HDP za první čtvrtletí a dále například předběžné hodnoty indexu výdajů na osobní spotřebu. Podobně jako v úterý pro Německo, v pátek se dozvíme hodnoty ukazatelů Business Climate, Current Assessment a Expectations pro celou eurozónu. Velká Británie představí své předběžné hodnoty HDP za první čtvrtletí roku a Německo uveřejní míru nezaměstnanosti (pravděpodobně 5,3 %) i její změnu v absolutní výši.

Kuroda (BOJ) a Draghi (ECB)

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688