Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
21.04.2018 19:27:32

Víkend s teplotními rekordy, studená fronta v pondělí

 

Probíhá víkend, kdy vystoupily teploty na celém území republiky k historickým maximům. Sobota byla na poměry dubna velmi horká a teploty neutěšeně stoupaly až k 28°C v nejnižších polohách. Nyní postupně přibude oblačnosti a v neděli se objeví asi na 30 % území přeháňky nebo bouřky. Teploty budou velmi vysoko. Nejčastěji mezi 23 a 27°C. Naprosté léto v dubnu. V pondělí dorazí studená fronta od severozápadu a přinese místy přeháňky a bouřky na naše území. Ochlazení v úterý nebude nijak silné, teploty příjemně klesnou asi o 5°C. Pokračuje vrchol pylové sezóny břízy a citlivější jedinci to pociťují ve velkém. Snížení koncentrace pylu v ovzduší nastane v pondělí na studené frontě.

V neděli bude zpočátku skoro jasno, polojasno, během dne ale naroste kupovitá oblačnost a odpoledne může být oblačno. Ojediněle se přidají přeháňky nebo bouřky. A to hlavně v Čechách a na Vysočině, na Moravě v neděli pršet prakticky nebude. Teploty jemně klesnou kvůli oblačnosti na 22 až 26°C, v nejnižších polohách při menší oblačnosti klidně 28°C. V pondělí přeruší horké počasí studená fronta, která během dne svižně projde Českem a přinese přeháňky, místy bouřky. Bouřky už mohou být ojediněle silné, hlavně s nárazovým větrem. Teploty 18 až 22°C, ale na jihovýchodě země bude zpočátku až 25°C.

Ochlazení nebude dramatické a v dalších dnech nového týdne bude nejčastěji mezi 15 a 20°C, výjimku by mohla tvořit středa, protože může teplota opět stoupat až k 25°C. To si ale upřesníme. Užívejte krásný víkend. Chraňte oči a klidně už i pokožku opalovacím krémem, protože zatím není na slunění vůbec zvyklá. Pozor na vysokou aktivitu klíšťat. Travní porosty rychle rostou a obtížný hmyz bude všude kromě hor velmi aktivní. Není vyloučeno dosažení 30°C na některé z nejníže položených stanic.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty