Patria (Patria Finance)
Alternativní investice  |  20.04.2018 12:06:04

Morgan Stanley: Těžba bitcoinů při kurzu pod 8600 USD je ztrátová

Pokud se virtuální měně bitcoin brzy nepodaří vystoupit zpět nad 8600 dolarů (téměř 177.000 ), bude pro takzvané těžaře tvorba této kryptoměny zřejmě ztrátová. Vyplývá to ze zprávy analytiků americké investiční banky Morgan Stanley. Ve čtvrtek se podle burzy CoinDesk pohyboval kurz bitcoinu kolem 8200 USD. Bitcoinu se v posledních měsících nedaří zotavit se po propadu z rekordního maxima nad 19.000 USD, kam se dostal v polovině prosince.

"Odhadujeme, že bod zvratu pro velká těžařská sdružení by měl být 8600 USD, i když předpokládáme velmi nízké náklady na elektřinu (0,03 USD za kilowatthodinu)," uvedl analytik Charlie Chan a jeho tým. Analytici se proto domnívají, že poptávka po hardwaru pro těžbu bitcoinů dál klesne, stejně jako cena kryptoměny, což bude mít dopad na poptávku po křemíkových deskách pro výrobu čipů od společnosti TSMC.

Tchajwanský výrobce TSMC ve čtvrtek snížil odhad růstu tržeb na letošní rok na deset procent z původního odhadu deset až 15 procent. Důvodem je částečně nejistota kolem zájmu o těžbu kryptoměn. Morgan Stanley odhaduje, že zhruba deset procent příjmů tohoto asijského výrobce čipů teď závisí na poptávce po těžbě kryptoměn.

Těžaři bitcoinů potřebují výkonné počítače, které musejí řešit složité matematické rovnice, což prověřuje, že anonymní těžař použil pro tvorbu a další transakce s bitcoiny dohodnuté procesy. Za odměnu pak těžaři obdrží nové bitcoiny.

Kvůli zlepšení efektivity těžby spolupracují velké skupiny těchto těžařů, většinou v Číně. Příchodem dalších zájemců o těžbu se ale zvyšuje obtížnost celého procesu.

"My si myslíme, že příliv nové těžařské kapacity dál zvýší obtížnost těžby v druhé polovině roku 2018," uvádějí analytici Morgan Stanley. "I v případě, že cena bitcoinu zůstane v druhé polovině roku 2018 stejná, podle naší simulace předpokládáme, že zisky z těžby rapidně klesnou," citoval zprávu analytiků server CNBC.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688