Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.04.2018 17:03:58

Summary: Amazon pokračuje v expanzi Trumpovi navzdory, Prime má již 100 milionů zákazníků

USA:

Amazon (Investiční tipy)

Jeff Bezos (zakladatel a šéf Amazon) ve svém pravidelném ročním sdělení v podstatě ujistil akcionáře, že navzdory tweetům Donalda Trumpa pokračuje internetový prodejce ve vytýčené cestě expanze. Za nedůležitější část oznámení můžeme považovat fakt, že počet klientů platících si prémiový účet Amazon Prime překonal 100 mil. po rekordním růstu počtu předplatitelů v roce 2017.

Akcie po otevření trhu posilují o 2 %.

American Express

Výsledky poskytovatele kreditních karet můžeme s potěšením shrnout jako vyloženě pozitivní. Tržby vyskočily na 9,7 mld. USD (+12 % yoy), přičemž trh očekával jen 9,5 mld. USD. Nečekaně nízké rezervní náklady (775 mil. USD proti predikovaným 820 mil. USD) pomohly čistému zisku na akcii vyšplhat se na 1,86 USD (+40 % yoy). Tržní konsensus se v tomto případě pohyboval o 16 centů níže.

Podíváme se ještě na detaily úvěrového portfolia. Čistá úroková marže se na rozdíl od bank průběžně rozšiřuje a nyní dosahuje 10,8 % (+30 bps qoq; +50 bps yoy). Celkový objem poskytnutých kreditních úvěrů nabobtnal na 75,8 mld. USD (+0 % qoq ; +16 % yoy), což odpovídá i trendu, který pozorujeme na výsledcích bank. Kombinací těchto dvou faktorů je čistý úrokový výnos, rostoucí o meziročně o 26 % na 1,7 mld. USD. Pomyslnou kaňkou jsou rostoucí odpisy nedobytných úvěrů, které si šáhly na 2 % (+20 bps qoq; +40 bps yoy) celkových poskytnutých úvěrů.

Výhled na rok na 2018 nadále předpokládá čistý zisk na akcii v rozmezí 6,90 až 7,30 USD, nyní se však management přiklání spíše k jeho horní hranici.

Akcie American Express přihazují více než 7,5 %.

EVROPA:

Novartis

Švýcarská farmaceutická společnost opětovně splnila představy trhu na jedničku, nedokázala však výrazněji překvapit. Tržby poskočily o 10 % yoy na 12,7 mld. USD, což je jen mírně nad konsensem trhu. Velkou zásluhu na tom však mají měnové pohyby. Hrubá marže se rozšířila o 1 p.b. na 67,5 % a provozní zisk narostl o 4 % yoy na 3,34 mld. USD, čímž se držel v linii predikcí. Čistý zisk na akcii poskočil o 13 % yoy na 1,28 USD a také splnil konsensus.

Co se týče jednotlivých divizí, tak tady zabrala zejména Innovative Medicines (vývoj a prodej léků na předpis), která je hlavním generátorem tržeb. 12% yoy růst na 8,4 mld. USD dokázal trhy příjemně překvapit. Špatně si nevedla ani divize Alcon (+2 % yoy na 1,8 mld. USD) zabývající se výrobou chirurgických nástrojů. Z konkrétních produktů poukážeme na léčivo Gilenya(roztroušená skleróza), které ke svým tržbám přihodilo 15 % yoy díky silné poptávce v Evropě. Zklamáním je naopak nový preparát Cosentyx (psoriáza), jenž sice do firemní poklady přihodil o 40 % více než v předešlém roce, avšak trh čekal ještě lepší výkon (640 mil. USD proti realizovaným 580 mil. USD). Důvodem byly pravděpodobně vyšší než očekávané rabaty. Výhled na tento rok nebyl upraven.

Akcie Novartis odevzdávají 2,4 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688