Reality  |  17.04.2018 10:15:13

Průzkum ukázal, kolik si účtují realitní makléři v ČR: Provize z prodeje nemovitosti se napříč republikou liší až trojnásobně

Praha, 17. duben 2018 - Zřejmě každý, kdo se rozhodne prodat nemovitost, váhá, zda ji nabízet svépomocí nebo využít služeb realitní kanceláře. Kolik si průměrně účtují realitní kanceláře v ČR a jak se výše provize liší v regionech, zveřejnil nezávislý srovnávač realitních makléřů FÉRmakléři.cz ve spolupráci s realitním portálem Poski REAL.

Provize z prodeje nemovitosti se napříč republikou liší až trojnásobně
Na výši provize má vliv lokalita a s ní spojený počet obyvatel a jejich životní úroveň. Nejdražší nemovitosti i odměny realitních makléřů jsou dlouhodobě v Praze, kde lidé zaplatí za služby makléře průměrně 131 569 . Druhou příčku obsadil Jihomoravský kraj (100 378 ), třetím nejdražším – co do výše průměrné provize – je Středočeský kraj s částkou 80 080 .

Další kraje v pořadí jsou: Zlínský (76 130 ), Plzeňský (74 737 ), Karlovarský (56 401 ), Liberecký (55 706 ), Moravskoslezský (55 493 ), Královéhradecký (53 793 ) Pardubický (51 179 ), Jihočeský (50 220 ). Naopak nejméně si řeknou makléři v krajích - Olomouckém (48 592 ), Vysočina (46 880 ) a Ústeckém (45 304 ).

“Výši provize neovlivňuje jen lokalita, ale také kvalita makléře. Na trhu je řada makléřů, kteří uměle snižují provizi a záměrně do ní nezahrnují některé položky a služby. Nízkou provizí se snaží podbízet i ti, kteří jednají na úkor klientova zájmu a usilují jen o rychlý zisk. Podezřele nízká provize by proto měla být pro prodávajícího varovným signálem, proč s makléřem nespolupracovat,” uvádí Jan Boruta z projektu FÉRmakléři.cz, který umožňuje prodej nemovitosti prostřednictvím ověřených a solidních makléřů.

Provize klesají, mohou za to i přísnější pravidla pro poskytování hypoték
V porovnání s loňským rokem provize ve všech krajích poklesla nebo stagnuje. “Na pokles ceny provizí měly nejvíce vliv dle mého soudu dva faktory. Především zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték v závěru loňského roku. Zatímco dříve dosáhla na hypoteční úvěr podstatná část populace, dnes ji nedostane každý druhý žadatel, podmínky jsou po doporučení ČNB přísnější, navíc cena nemovitostí stále roste. Podstatnou roli hraje také i dlouhodobý nedostatek nemovitostí na trhu. Dnes se prodají i nemovitosti s nízkou hodnotou, které jsou v nabídce kanceláře měsíce nebo i roky i za cenu nižší provize realitních kanceláří, aby se makléři zbavili ležáků,” uvádí Ing. Vladimír Vaněk, výkonný ředitel Poski REAL, společnosti analyzující právě výši provize makléřů.
 
 

 

Údaje v průzkumu společnosti Poski REAL vycházejí ze vzorku 1 700 relevantní zakázek, které byly realizovány v období od dubna 2017 do dubna 2018.

18.04. 12:32  Provize (delToro)
17.04. 19:11  Provize (Milan)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688