Research (Česká spořitelna)
Investice  |  16.04.2018 10:07:41

Pěna nad Bitcoinem

V pátek jsem psal na Facebooku o kryptoměnách, které občas vnímáme jen prostřednictvím Bitcoinu. Bitcoin je označován za investiční nástroj a někdy dokonce za měnu. Takže pojďme se podívat na pár čísel. Celosvětový počet transakcí Bitcoinem se pohybuje kolem 250 tisíc denně. Celosvětově. Pro srovnání desetimilionové Česko kartou zaplatí denně sedmkrát častěji. Jen v Česku a jen kartou. Dále, celková tržní hodnota Bitcoinu se v letošním roce pohybuje kolem 140 mld. USD. Celosvětová tržní hodnota akcií se pohybuje kolem 80 000 mld. USD. Hodnota všech Bitcoinů přes jejich raketový růst tak představuje stále jen 0,18 procenta hodnoty všech akcií. Vzhledem k obrovské kolísavosti hodnoty bitcoinu je třeba upřesnit, že je to 0,18 procenta k 16. dubnu 2018 v 8:19.

 

Taková srovnání nemají shodit inovaci, které kryptoměny a především blockchain přinášejí. To v žádném případě. Má spíše posunout vnímaný význam pro současný finanční trh do správných mezí. A přestože svět se díky růstu cen Bitcoinu může chlubit novými milionáři, tak je jeho význam v této chvíli marginální.

Občas taky čtu, že bitcoinu má děsit „tradiční“ banky a „tradiční“ finanční instituce. Jako kdyby nás historie mnohokrát nenaučila, že právě tyto instituce milují cokoliv, co jde rozumně zobchodovat a nabízet klientům. Bitcoin má však daleko k rozumnosti, protože cena byla v minulosti mnohokrát manipulována. Například na konci roku 2013 podezřelé obchody pravděpodobně jen jednoho člověka vedly k masivnímu nárůstu ceny o 560 procent (!). Po následném rychlém pádu trvalo tři roky, než se cena zvýšila na úrovně, kde je předtím vyhnaly podvodné transakce.

Ukazuje se, že blockchain sám o sobě nezamezí manipulacím s cenou a jiným ilegálním praktikám. Podobně jako akciové trhy v minulosti si kryptoměny procházejí obdobím, kdy různí Vlci a Gordonové Gekkové snižují jeho důvěryhodnost. V minulosti důvěru akciovým trhům přinesly až pravidla a povinnosti pro investory a firmy, zakázané typy obchodů a samozřejmě přísné vynucování těchto pravidel. Bitcoin a další kryptoměny mohou převzít tato pravidla, nebo si najdou vlastní cestu, jak důvěru vybudovat. Bez důvěry však jen obtížně mohou pomýšlet na to, že mohou někdy plnit roli měny či relevantního investičního instrumentu.

David Navrátil







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688