Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.04.2018 23:30:43

13. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek oslabily, vedle geopolitických faktorů je níže stáhl bankovní sektor. Výsledky předních bank sice byly příznivé, investory ale nepřesvědčily. Za celý týden si nicméně hlavní indexy připsaly solidní zisky. Na devizových trzích dolar zůstal bez výraznějších změn.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal v pátek 0,50 % na 24 360,14 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,29 % na 2 656,30 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,47 % na 7 106,65 bodu. Index volatility VIX klesl o 5,84 % na 17,41 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA sestoupil o jeden bazický bod na 2,827 %. Za celý týden si Dow Jones připsal 1,79 %, index S&P 500 přidal 1,99 % a index Nasdaq Composite 2,77 %.

Výsledky bank jsou podle obchodníků dobré, ale ne tak, aby podpořily další růst celého akciového trhu. Jejich akcie také nyní reagují na dlouhotrvající růst, který trval 18 měsíců a během kterého se hodnota bankovních akcií zhruba zdvojnásobila. Oborový index S&P bankovního sektoru tak během pátku ztratil skoro tři procenta. "Příliš nerozumím tomu, proč akcie bank ztrácejí," uvedl v pátek Randy Frederick z derivátového a tradingového oddělení Schwab Center for Financial Research. "Sazby rostou a volatilita na trhu je vyšší, což by mělo bankám prospívat."

Data o hospodaření bankovního sektoru poněkud oslabila optimistické čekání na výsledky amerických firem. Společnost Thomson Reuters předpověděla, že zisky firem z indexu S&P 500 se v průměru zvýší o 18,4 %, a vykáží tak nejvyšší růst za sedm let.

KTERÉ FIRMY PŘEDSTAVÍ VÝSLEDKY V TÝDNU OD 16. DUBNA?

Zatímco americká ekonomika vykazuje solidní růst, trh znepokojuje napjatá situace v Sýrii a napětí ve vztazích USA a Ruska.

Dolar v pátek zpočátku zpevňoval, zčásti proto, že investoři na devizovém trhu přesouvají pozornost od napětí na Blízkém východě k výsledkům amerických firem, a částečně proto, že se soustředí na postupnou normalizaci měnové politiky v předních světových ekonomikách.

Americká měna počáteční zisky později víceméně ztratila a krátce před 22.00 SELČ byl dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, na 89,77 bodu se ziskem 0,03 %. Nejvýrazněji stoupal dolar vůči japonskému jenu, v uvedenou dobu již ale byl prakticky beze změny na 107,34 JPY. Euro k dolaru mělo nepatrný zisk a nacházelo se na 1,2336 USD, k jenu přidávalo 0,1 % na 132,42 JPY. Japonská měna je považována za bezpečné útočiště v období nejistoty.

Obchodníci na devizových trzích nyní nechávají geopolitická rizika stranou a soustředí se na postupnou normalizaci měnové politiky. Ozývají se ale znepokojené hlasy, že vliv obchodní války a napětí ve světě na trhy ještě plně nedopadl.

Ceny ropy v pátek rostly a za celý týden vykázaly nejvyšší týdenní růst od loňského července. Přispívají k tomu obavy z geopolitických rizik a zprávy o poklesu globálních zásob. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v pátek naznačila, že pokud zůstanou dodávky ropy na trh omezené, mohlo by to brzy způsobit napětí na trhu. Zpráva IEA přišla den poté, co ropný kartel OPEC oznámil, že globální přebytek zásob na trhu by se brzy mohl vypařit, a dodal, že jeho těžba v březnu klesla proti předchozímu měsíci o 201 000 barelů denně na 31,96 milionu barelů.

Ve vzduchu stále visí možnost vojenského zásahu západních mocností v Sýrii, který by mohl vést ke konfliktu s Ruskem, i když zatím nejsou jasné signály, že by bezprostředně hrozil útok vedený Spojenými státy. Sýrie je velkým rizikem pro globální stabilitu kvůli svým vztahům s předními ropnými producenty, Ruskem a Íránem, řekl agentuře Reuters partner fondu Again Capital Management John Kilduff.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688